Strah

2. april 2024
John Donne je poznal strah. Pridigar iz 17. stoletja je napisal veliko svojih premišljevanj, ko je bil bolan in dozdevno na pragu smrti. »Moral bi zanikati naravo, če bi zanikal, da sem se tega bal,« je iskreno priznal.
Med nekim obdobjem, ko je bil bolan v postelji, se mu je posvetilo, da bo življenje vedno našlo način, da nas bo prestrašilo. Bolezen, finance, težave na delu – seznam je res neskončen. Donne je takole povzel odločitev, ki je pred nami: ali se bojimo Boga ali pa vsega drugega.
Njegovo razmišljanje je popolnoma enako kot psalmistovo: »Bog nam je zatočišče in moč,pomoč v stiskah, vedno navzoča. Zato se ne bojimo, ko se zemlja spreminja in se gore majejo v osrčju morja« (Ps 46,2–3). Naš strah pred svetom se spremeni, ko imamo strahospoštovanje do Gospoda. »Bati se« Boga pomeni »Odnehajte in spoznajte, da sem jaz Bog« (v. 11), ki vlada nad vsako skrbjo.
Predstavljajte si! Tisti, ki lahko zamaje zemljo s svojim glasom (v. 7), je danes naša trdnjava (v. 12). Donne je spoznal, da ne more nobena preizkušnja ali težava – niti smrt – obstati proti Bogu. Zato je napisal v svoj dnevnik: »Daj mi, Gospod, strah, katerega se ne bom bal.« Ta čudoviti strah pred našim vsemogočnim, a ljubečim Bogom odstrani vse druge strahove. Saj nam je »pomoč v stiskah, vedno navzoča« (v. 1).
— Chris Wale

V razmislek

Česa se bojite v tem trenutku? Kako bi lahko strahospoštovanje do Boga zmanjšalo vaš strah pred vašimi okoliščinami in vam prineslo mir?
Dragi Bog, hvala, da si moja trdnjava v času stisk. Pomagaj mi, da bom svoje občudovanje in oboževanje usmeril le vate, saj si večji od vsega, s čimer se bom kdaj spopadal.

Berilo

Ps 46

Ključna vrstica

Zato se ne bojimo, ko se zemlja spreminja in se gore majejo v osrčju morja. Ps 46,3