Spopadanje z neodločnostjo

11. marec 2022
Živimo v svetu, ki ponuja veliko izbiro – od papirnatih brisač do življenjskega zavarovanja. Leta 2004 je psiholog Barry Schwartz napisal knjigo z naslovom The Paradox of Choice [Paradoks izbire], v kateri je zagovarjal stališče, da čeprav je svobodna izbira pomembna za naše blagostanje, lahko preveč izbire vodi v preobremenjenost in neodločnost. Čeprav je tveganje nižje, ko se odločamo, katere kuhinjske brisače bomo kupili, lahko neodločnost postane izčrpavajoča, ko sprejemamo pomembne odločitve, ki vplivajo na tok našega življenja. Kako lahko premagamo neodločnost in gremo naprej v zaupanju, ko živimo za Jezusa?
Kot kristjanom nam pomaga iskanje Božje modrosti, ko se srečamo s težkimi odločitvami. Ko se odločamo o čemerkoli v življenju, naj bo to veliko ali majhno, nam Sveto pismo naroča: »Zaupaj v Gospoda z vsem svojim srcem, na svojo razumnost pa se ne zanašaj« (Prg 3,5). Ko se zanašamo na svojo presojo, se lahko zmedemo in smo zaskrbljeni, da bi zgrešili pomembno podrobnost ali sprejeli napačno odločitev. Ko se obračamo na Boga za odgovore, bo on »uravnaval tvoje steze« (v. 6). Dal nam bo jasnost in mir, ko iz dneva v dan sprejemamo odločitve v življenju.
Bog ne želi, da smo ohromljeni ali preobremenjeni s težo naših odločitev. Mir lahko najdemo v modrosti in vodenju, ki ju daje on, ko prinesemo svoje skrbi k njemu v molitvi.
— Kimya Loder

V razmislek

O katerih pomembnih odločitvah ste premišljevali pred kratkim? Kako boste iskali Božjo modrost v molitvi, Svetem pismu in pobožnem nasvetu drugih kristjanov?
Nebeški Oče, vem, da imaš odgovor na vse izbire, s katerimi se srečujem. Ko iščem tvojo modrost, mi daj jasnost in moč, da bom šel pogumno naprej s teboj.

Berilo

Prg 3,5–8

Ključna vrstica

Na vseh svojih poteh ga spoznavaj in on bo uravnaval tvoje steze. Prg 3,6