Spominjanje

25. maj 2020
Poznam veliko nekdanjih vojakov. Moj oče in strici so služili v vojski med 2. svetovno vojno. Vrnili so se domov, ampak v tisti vojni je stotine ljudi tragično izgubilo svoje bližnje v službi za svojo domovino. A če jih vprašate, moj oče in večina vojakov iz tistega obdobja pravi, da so bili pripravljeni žrtvovati svoje življenje, da bi zaščitili svoje bližnje in se postavili za to, kar so verjeli, da je prav.
Ko nekdo umre, ko brani svojo domovino, se na pogrebu pogosto navaja vrstica Jn 15,13: »Nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da dá življenje za svoje prijatelje,« s katero počastijo njihovo žrtev. A kakšne so bile okoliščine te vrstice?
Ko je Jezus spregovoril te besede svojim učencem med zadnjo večerjo, je bil tik pred smrtjo. Pravzaprav je nekdo iz njegove majhne skupine učencev, Juda, že odšel, da ga bo izdal (13,18–30). Vendar je Jezus vse to vedel in je bil kljub temu odločen, da bo žrtvoval svoje življenje za svoje prijatelje in sovražnike.
Jezus je bil voljan in pripravljen umreti za tiste, ki bodo nekega dne verovali vanj, celo za tiste, ki so bili še vedno njegovi sovražniki (Rim 5,10). V zameno prosi svoje učence (takrat in zdaj), naj se ljubijo med seboj, kot jih je ljubil on (Jn 15,12). Njegova velika ljubezen nas navaja k temu, da požrtvovalno ljubimo druge – tako prijatelja kot sovražnika.
— Alyson KiedaV RAZMISLEK: Preden smo verovali v Jezusa, smo bili njegovi sovražniki. A Jezus je umrl za nas. Kako lahko počastite Jezusa in se ga spominjate zaradi njegove smrti na križu za vas? Kako lahko požrtvovalno ljubite druge?MISEL/
Jezus, tako smo ti hvaležni, da si bil pripravljen umreti za nas!

Berilo

Jn 15,9–17

Ključna vrstica

Nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da dá življenje za svoje prijatelje. Jn 15,13