Spodbujeni v Bogu

3. marec 2022
Leta 1925 je Langston Hughes, ambiciozen pisatelj, ki je delal kot natakar v hotelu, odkril, da je pesnik, ki ga je občudoval (Vachel Lindsey), v hotelu kot gost. Hughes je sramežljivo dal Lindseyju nekaj svoje poezije, ki jo je Lindsey navdušeno hvalil na javnem branju. Zaradi Lindseyjeve spodbude je Hughes dobil mesto na univerzi, kar je pospešilo njegovo uspešno kariero v pisanju.
Malo spodbude lahko veliko spremeni, še posebno če je v njej Bog. Sveto pismo govori o dogodku, ko je David bežal pred kraljem Savlom, ki se je »odpravil iskat njegovo dušo«. Savlov sin Jonatan je poiskal Davida »in krepil njegovo roko v Bogu. ›Ne boj se, kajti roka mojega očeta Savla te ne bo našla. Ti boš kraljeval nad Izraelom‹« (1 Sam 23,15–17).
Jonatan je imel prav. David bo kralj. Ključ za učinkovito spodbujanje, ki mu ga je izkazal Jonatan, najdemo v preprosti besedni zvezi »v Bogu« (v. 16). Po Jezusu nam Bog daje »neminljivo tolažbo [spodbudo] in blago upanje« (2 Tes 2,16). Ko se ponižamo pred njim, nas dvigne, kot nas ne more nihče drug.
Vse okrog nas so ljudje, ki potrebujejo spodbudo, ki jo daje Bog. Če jih poiščemo, kot je Jonatan poiskal Davida, in jih nežno usmerimo k Bogu s prijazno besedo ali dejanjem, bo on storil ostalo. Ne glede na to, kaj nam prinaša to življenje, čaka svetla prihodnost v večnosti tiste, ki zaupajo vanj.
— James Banks

V razmislek

Kako vas je nekdo posebej spodbudil na vaši poti vere? Kaj lahko storite, da danes nekomu okrepite vero?
Ljubeči Bog, nič se ne da primerjati s spodbudo, ki jo daješ ti. Prosim, daj mi priložnosti, da pomagam drugim najti novo moč v tebi.

Berilo

1 Sam 23,15–24

Ključna vrstica

Savlov sin Jonatan pa se je vzdignil in šel k Davidu … in krepil njegovo roko v Bogu. 1 Sam 23,16