Sončnična bitka

9. maj 2022
Srne v naši okolici in jaz imamo različna mnenja o sončnicah. Ko vsako pomlad posadim sončnice, se veselim lepote njihovih cvetov. Mojim dragim srnam pa ni mar končni produkt. Preprosto želijo žvečiti stebla in liste, dokler nič ne ostane. To je vsakoletna poletna bitka, ko skušam spraviti sončnice do zrelosti, preden jih moje parkljaste sosede použijejo. Včasih zmagam jaz, včasih one.
Ko premišljujemo o svojem življenju kot kristjani, zlahka vidimo podobno bitko, ki se bije med nami in našim sovražnikom, hudičem. Naš cilj je nenehna rast, ki vodi v duhovno zrelost, ta pa nam pomaga, da naše življenje izstopa za Božjo čast. Hudič hoče použiti našo vero in nam preprečiti rast. A Jezus vlada nad »vsako oblastjo« in nas lahko pripelje do »polnosti« (Kol 2,10), kar pomeni, da nas naredi popolne. Kristusova zmaga na križu nam omogoča, da izstopamo v svetu kot tiste čudovite sončnice.
Ko je Jezus pribil našo »zadolžnico« (kazen za naše grehe) na križ, je uničil oblasti, ki so nas nadzirale. Postali smo »ukoreninjeni in sezidani v njem« (v. 7) in »skupaj z njim je oživil tudi vas« (v. 13). V njem imamo moč (v. 10), da se upremo sovražnikovim duhovnim napadom in da uspevamo v Jezusu – kažemo življenje resnične lepote.
— Dave Branon

V razmislek

Na katerih področjih skuša sovražnik odgrizniti vašo rastočo duhovno zrelost? Zakaj je pomembno za vas, da kličete k Bogu, ko izkušate duhovne napade?
Ljubeči Bog, naredi moje življenje čudovito zate. Pomagaj mi, da se uprem sovražniku s tvojo pomočjo, ker sam ne zmorem. Hvala za Jezusovo smrt in vstajenje – moj vir upanja, moči in poguma.

Berilo

Kol 2,6–13

Ključna vrstica

V njem imate svojo polnost tudi vi. Kol 2,10