Služabniki noči

30. april 2022
Ura je 3 zjutraj v bolnišnici za intenzivno nego. Zaskrbljen pacient je poklical sestro četrtič v eni uri. Nočna sestra se odzove brez pritoževanja. Kmalu kliče še en pacient, ker si želi pozornosti. Sestra ni presenečena. Pred petimi leti je zaprosila za delo v nočni izmeni, da bi se izognila divjemu tempu v svoji bolnišnici. Potem pa jo je zadela resničnost. Nočno delo je pogosto pomenilo, da mora prevzeti dodatne naloge, npr. sama dvigovati in obračati paciente. Pomenilo je tudi, da mora pozorno spremljati stanje pacientov, da bi lahko v nujnih primerih obvestila zdravnike.
Čeprav jo rešujejo dobra prijateljstva s sodelavci v nočni izmeni, se ta sestra še vedno bori s tem, da bi dobila dovolj spanja. Pogosto prosi svojo cerkev za molitev, saj vidi, da je njeno delo izredno pomembno. »Hvala Bogu, zaradi njihovih molitev je vse drugače.«
Njena zahvala je dobra in pravilna za nočnega delavca – prav tako tudi za nas. Psalmist je napisal: »Glejte, slavite Gospoda vsi služabniki Gospodovi, ki v nočeh stojite v hiši Gospodovi. Vzdigujte svoje roke k svetišču in slavite Gospoda« (Ps 134,1–2).
Ta psalm, napisan za levite, ki so služili kot tempeljska straža, je priznal njihovo pomembno delo – varovanje templja dan in noč. V našem non-stop svetu se zdi primerno deliti ta psalm še posebej za nočne delavce, vendar lahko vsak izmed nas hvali in slavi Boga ponoči. Kot dodaja psalm: »Blagoslovi naj te Gospod s Siona, ki je naredil nebo in zemljo« (v. 3).
— Patricia Raybon

V razmislek

Ko premišljujete o nočnih delavcih – sestrah, čistilcih, reševalcih in drugih –, kakšne molitve zanje lahko darujete Bogu? Zakaj bi slavljenje Boga prineslo nočnim delavcem njegov blagoslov?
Dragi Bog, v zgodnjem jutru, ko mirno spim, pošlji svoje blagoslove nočnim delavcem, ki opravljajo življenjsko pomembno delo v moji skupnosti. In pomagaj mi, da te bom slavil ponoči.

Berilo

Ps 134

Ključna vrstica

Blagoslovi naj te Gospod s Siona. Ps 134,3