Slišani ste

19. maj 2023
V knjigi Fizika Charles Riborg Mann in George Ransom Twiss vprašata: »Ko drevo pade v samotnem gozdu in zraven ni nobene živali, da bi ga slišala, ali ustvari zvok?« Skozi leta je to vprašanje spodbudilo filozofske in znanstvene diskusije o zvoku, zaznavanju in obstoju. Do dokončnega odgovora pa moramo šele priti.
Neko noč, ko sem bila osamljena in žalostna zaradi težave, ki je nisem nikomur zaupala, sem se spomnila tega vprašanja. Ko nihče ne sliši mojega klica na pomoč, sem pomislila, ali Bog sliši?
Ko se je pisec Ps 116 soočal z grožnjo smrti in ga je zajela stiska, se je morda počutil zapuščenega. Zato je klical k Bogu – saj je vedel, da posluša in mu bo pomagal. »… posluša moj glas,« je napisal psalmist, »mojo prošnjo za milost. Zakaj svoje uho je nagnil k meni« (v. 1–2). Ko nihče drug ne pozna moje bolečine, jo Bog pozna. Ko nihče ne sliši naših klicev, jih Bog sliši.
Ker vemo, da nam bo Bog izkazal svojo ljubezen in zaščito (v. 5–6), lahko imamo počitek v težkih časih (v. 7). Hebrejska beseda, prevedena kot »počitek« (manoakh), opisuje miren in varen kraj. Lahko imamo mir in smo okrepljeni z zagotovilom Božje prisotnosti in pomoči.
Vprašanje, ki sta ga postavila Mann in Twiss, je vodilo k številnim odgovorom. A odgovor na vprašanje: Ali Bog sliši? je preprosto »Da.«
— Karen Huang

V razmislek

Kaj storite, ko se počutite samega ali zapuščenega? Kaj boste vprašali Boga, ki sliši vsak vaš klic in skrbi za vas?
Oče, hvala, da vedno slišiš klice mojega srca. Tvoja pomoč in prisotnost sta moj počitek.

Berilo

Ps 116,1–7

Ključna vrstica

Zakaj svoje uho je nagnil k meni. Ps 116,2