Slajše od medu

26. maj 2020
Njegova tema je bila rasna napetost. A govorec je ostal miren in zbran. Stal je na odru pred velikim občinstvom in drzno govoril – vendar z milostjo, ponižnostjo, prijaznostjo in celo humorjem. Kmalu se je napeto občinstvo vidno sprostilo, se smejalo z govorcem o dilemi, s katero so se vsi srečevali, kako rešiti vročo temo, ampak ohladiti svoja čustva in besede. Da, kako obravnavati kislo temo s sladko milostjo.
Kralj Salomon je svetoval enak pristop za vse nas: »Prijazni izreki so satovje medu, sladki za dušo in zdravi za kosti« (Prg 16,24). Na takšen način: »Srce modrega dela njegova usta dojemljiva, povečuje izobrazbo na njegovih ustnicah« (v. 23).
Zakaj bi mogočen kralj, kot je bil Salomon, posvetil čas omenjanju tega, kako govorimo? Ker lahko besede uničijo. V Salomonovem času so se kralji zanašali na informacije o svojem narodu, zato so bili mirni in zanesljivi sli visoko cenjeni. Uporabljali so preudarne besede in razsoden jezik, niso pretiravali ali osorno govorili, ne glede na to, za kaj je šlo.
Vsi imamo lahko koristi, če povemo svoje mnenje in misli s pobožno in preudarno milino. Če povemo to s Salomonovimi besedami: »Človekovi so preudarki v srcu, GOSPODOV pa odgovor z jezika« (v. 1).
— Patricia RaybonV RAZMISLEK: Na kakšen način govorite vi, ko govorite o vroči temi, ki deli poslušalce? Ko dovolite Božjemu Duhu, da omili vaš jezik, kaj se spremeni v vaših besedah?MISEL/
Naš sveti Bog, ko govorimo o težkih temah, omehčaj naše srce in besede s svojim milim Duhom.

Berilo

Prg 16,1–2.21–24

Ključna vrstica

Prijazni izreki so satovje medu, sladki za dušo in zdravi za kosti. Prg 16,24