Sladko spanje

6. februar 2022
Ko moja prijateljica Floss ponoči leži budna, razmišlja o besedilu hvalnice »Moj Jezus, ljubim te« [PGNP, št. 79]. Imenuje jo pesem za sredi noči, ker ji pomaga, da se spominja Božjih obljub in mnogih razlogov, da ga ljubi.
Spanje je potreben del življenja, čeprav se nam včasih izmika. Včasih začutimo glas Svetega Duha, ki prinaša nepriznani greh v naše misli. Ali pa začnemo skrbeti glede naše službe, odnosov, financ, zdravja ali otrok. Kmalu se v naših možganih začne odvijati fantazijska prihodnost v polnem obsegu. Predpostavljamo, da smo malo zadremali, a ko pogledamo na uro, spoznamo, da je minilo le nekaj trenutkov.
V Prg 3,19–24 kralj Salomon pravi, da lahko pridobimo koristi za spanje, ko sprejmemo Božjo modrost, razumevanje in znanje. Pravzaprav je trdil: »Tvoji duši bosta življenje … Kadar boš legel, se ne boš bal, kadar boš ležal, bo tvoje spanje sladko« (v. 22, 24).
Mogoče vsi potrebujemo pesem za sredi noči, molitev ali svetopisemsko vrstico, ki jo tiho zašepetamo, da nam pomaga preusmeriti naše zmešane misli in se popolnoma osredotočiti na Boga in njegov značaj. Čista vest in srce, polno hvaležnosti za Božjo zvestobo in ljubezen, nam lahko prineseta sladko spanje.
— Cindy Hess Kasper

V razmislek

Kako bi vam lahko to, da se obrnete na Boga, ko ne morete spati, dalo mir? O kateri pesmi, molitvi, svetopisemski vrstici lahko razmišljate, da vam bo pomagala osredotočiti se na Boga?
Dragi Bog, hvala, da me ljubiš. Pomagaj mi, da se bom osredotočil na tvojo zvestobo namesto na skrbi tega življenja.

Berilo

Prg 3,19–24

Ključna vrstica

Kadar boš legel, se ne boš bal, kadar boš ležal, bo tvoje spanje sladko. Prg 3,24