Skromen prigrizek

19. julij 2022
Vrečka čipsa je bila majhna, a misijonarko sem naučila nekaj pomembnega. Nekega večera je prišla v cerkev v Dominikanski republiki in odprla čips, ko je žena, ki jo je komaj poznala, segla v vrečko in vzela nekaj krompirčkov. Tudi drugi so si postregli.
Kako nevljudno, si je mislila misijonarka. Potem se je naučila lekcijo o ponižnosti. Ni še poznala kulture, kjer bo služila. Namesto poudarjanja individualnosti se je naučila, da se življenje v Dominikanski republiki živi v skupnosti. Deljenje hrane in stvari je način, kako ljudje ravnajo drug z drugim. Njen način ni bil boljši, samo drugačen. Priznala je: »Ko sem odkrila te stvari o sebi, je to veliko pripomoglo k moji ponižnosti.« Ko je začela spoznavati svoje predsodke, se je tudi naučila, da ji je ponižno deljenje z drugimi pomagalo, da jim je bolje služila.
Peter je to učil cerkvene voditelje – naj z drugimi ravnajo v ponižnosti. Svetoval je starešinam: »Nikar ne nastopajte gospodovalno do tistega, kar vam je zaupano« (1 Pt 5,3). Kaj pa mlajšim? »Prav tako mlajši, podredite se starejšim. V medsebojnih odnosih se vsi oblecite v ponižnost« (v. 5). Kot je rekel: »Bog se prevzetnim upira, ponižnim pa daje milost.« »Ponižajte se pod močno Božjo roko, da vas ob svojem času poviša« (v. 6). Naj nam danes pomaga ponižno živeti pred njim in drugimi.
— Patricia Raybon

V razmislek

Kakšne kulturne predsodke gojite? Kako bi lahko Bogu dovolili, da spremeni takšno držo, zato da bi lahko ponižno služili vsem?
Oče, zamenjaj mojo prevzetnost do drugih s svojo ponižno ljubeznijo.

Berilo

1 Pt 5,1–6

Ključna vrstica

… se vsi oblecite v ponižnost. 1 Pt 5,5