Semena vere

1. maj 2023
Prejšnjo pomlad, v noči, preden naj bi našo trato prezračili, je hud vihar stresel semena z našega javorja z enim samim sunkom. Ko je stroj za prezračevanje razbijal kompaktno zemljo, tako da je potegnil majhna »jedra« iz zemlje, je posadil stotine javorjevih semen v moj vrt. Samo čez dva tedna sem videla začetke javorjevega gozda, ki so rasli na moji trati!
Ko sem »frustrirano« pregledovala na napačnem mestu poganjajoče poganjke, se me je dotaknilo rodovitno obilje novega življenja, ki ga je dalo eno samo drevo. Vsako miniaturno drevesce je zame postalo slika novega življenja v Kristusu, ki ga lahko jaz – kot ena sama oseba – delim z drugimi. Vsak izmed nas bo imel nešteto priložnosti v življenju, da bo vsakemu navedel »razlog upanja, ki je v [nas]« (1 Pt 3,15).
Ko trpimo »zaradi pravičnosti« z Jezusovim upanjem (v. 14), je to vidno tistim okrog nas in lahko postane točka radovednosti za tiste, ki še ne poznajo Boga osebno. Če smo pripravljeni, ko vprašajo, lahko potem delimo seme, po katerem Bog prinese novo življenje. Ni nam ga treba deliti z vsemi naenkrat – kot v nekakšnem duhovnem viharju. Pač pa nežno in spoštljivo spustimo seme vere v srce, ki ga je pripravljeno sprejeti.
— Kirsten Holmberg

V razmislek

Kdo v vašem življenju oznanja ali sprašuje po razlogu vašega upanja? Kaj mu boste povedali?
Jezus, hvala, da daješ rast semenu vere v mojem življenju. Pomagaj mi, da bom navedel razlog svojega upanja – ki si ti – tistim, ki vprašajo, da bi rasli v svoji ljubezni do tebe.

Berilo

1 Pt 3,8–16

Ključna vrstica

Vselej bodite vsakomur pripravljeni odgovoriti, če vas vpraša za razlog upanja, ki je v vas. 1 Pt 3,15