Samoten glas

13. maj 2024
Po Pariški mirovni konferenci, ki je končala 1. svetovno vojno, je francoski maršal Ferdinand Foch grenko pripomnil: »To ni mir. To je premirje za dvajset let.« Fochov pogled je nasprotoval priljubljenemu mnenju, da bo strašen konflikt »vojna, ki bo končala vse vojne«. Dvajset let in dva meseca kasneje je izbruhnila 2. svetovna vojna. Foch je imel prav.
Pred davnim časom je Miha, osamljeni pravi prerok Boga v regiji v tistem času, nenehno prerokoval grozne vojaške rezultate za Izrael (2 Krn 18,7). V nasprotju s tem je štiristo lažnih prerokov kralja Ahaba napovedalo zmago: »Glej, preroki so kralju soglasno napovedali uspeh,« je odposlanec rekel Mihu. »Naj bo tudi tvoja beseda kakor katerega izmed njih; napovej uspeh!« (v. 12).
Miha je odgovoril: »Kar mi poreče Bog, to bom govoril« (v. 13). Prerokoval je: »Videl sem, da je ves Izrael razkropljen po gorah kakor ovce, ki nimajo pastirja« (v. 16). Miha je imel prav. Aramci so ubili Ahaba in njegova vojska je pobegnila (v. 33–34; 1 Kr 22,35–36).
Tako kot Miha tudi mi, ki hodimo za Jezusom, delimo sporočilo, ki nasprotuje priljubljenemu mnenju. Jezus je rekel: »Nihče ne pride k Očetu drugače kot po meni« (Jn 14,6). Mnogim ni všeč to sporočilo, ker se zdi izredno ozko. Preveč izključujoče, pravijo ljudje. A Jezus prinaša tolažeče sporočilo, ki je vključujoče. Sprejme vsakogar, ki se obrne k njemu.
— Tim Gustafson

V razmislek

Ko vas Duh vodi, da nekaj rečete ali naredite, kako boste to storili v ljubezni? Kdaj je moral Bog izzvati vaše predpostavke?
Oče, prosim, daj mi modrost, da bom prepoznal tvojo resnico.

Berilo

2 Krn 18,9–16

Ključna vrstica

Kakor živi Gospod: kar mi poreče Bog, to bom govoril! 2 Krn 18,13