Samo dotik

2. april 2020
Kiley je zgrabila priložnost, da bo šla v oddaljeno območje vzhodne Afrike, kjer bo pomagala na zdravstveni odpravi, vendar se je počutila nelagodno. Ni imela nobenih izkušenj v zdravstvu. Vseeno pa bo lahko nudila osnovno oskrbo.
Ko je bila tam, je srečala ženo s strašno, a ozdravljivo boleznijo. Ženina deformirana noga jo je odbijala, vendar je Kiley vedela, da mora nekaj storiti. Ko ji je očistila in povila nogo, je njena pacientka začela jokati. Kiley jo je zaskrbljeno vprašala, ali jo boli. »Ne,« je odgovorila, »to je prvič v devetih letih, da se me je nekdo dotaknil.«
Gobavost je še ena bolezen, zaradi katere bolnike odklanjajo, in judovska kultura je imela stroge smernice, da bi preprečila njeno širjenje. »Vse dni, dokler je bolan, naj prebiva ločeno,« je zapovedovala postava, »zunaj tabora naj bo njegovo bivališče!« (3 Mz 13,46).
Zato je tako neverjetno, da se je gobavec približal Jezusu z besedami: »›Gospod, če hočeš, me moreš očistiti‹« (Mt 8,2). »Jezus je iztegnil roko, se ga dotaknil in rekel: ›Hočem, bodi očiščen!‹« (v. 3).
Ko se je Kiley dotaknila obolele noge osamljene žene, je začela izkazovati neustrašno Jezusovo ljubezen, ki gradi mostove. En sam dotik je vse spremenil.
— Tim Gustafson V RAZMISLEK: Kako bi lahko kaj spremenili, če bi premagali svoje strahove in zaupali Bogu, da nas bo uporabil?MISEL/
Gospod, želimo izkazovati neustrašno ljubezen, ki si jo izkazoval ti, ko si hodil po zemlji.

Berilo

Mt 8,1–4

Ključna vrstica

Jezus je iztegnil roko, se ga dotaknil … Mt 8,3