Rodovitni kristjani

27. marec 2024
Cindy je bila navdušena nad svojo novo službo v neprofitnem podjetju. Kakšna priložnost, da nekaj spremeni! A kmalu je odkrila, da njeni sodelavci niso delili njenega navdušenja. Posmehovali so se poslanstvu podjetja in se izgovarjali za slabo uspešnost, medtem ko so drugje iskali bolj donosno službo. Cindy si je želela, da se ne bi nikoli prijavila na to delovno mesto. Kar je bilo videti čudovito od daleč, jo je od blizu razočaralo.
To je bila Jezusova težava s smokvinim drevesom, ki je omenjeno v današnji zgodbi (Mr 11,13). Bilo je zgodaj v sezoni, a listi so kazali, da bi bile lahko na drevesu zgodnje fige. Ne. Drevo je pognalo listje, ne pa sadov. Jezus je razočaran preklel drevo: »Naj od tebe nikoli več nihče ne jé sadu!« (v. 14). Do naslednjega jutra je drevo v celoti ovenelo (v. 20).
Jezus se je nekoč postil 40 dni, zato je vedel, kako je, če si brez hrane. Ko je preklel smokvino drevo, pri tem ni šlo za njegov tek. Šlo je za učenje. Drevo je predstavljalo Izrael, ki je imelo zasevke prave vere, ampak je izgubilo bistvo. Ubili bodo svojega Mesija, Božjega Sina. Koliko bolj nerodovitni bi lahko bili?
Morda smo od daleč videti dobro, a Jezus pride blizu in išče sad, ki ga lahko obrodi le njegov Duh. Ni treba, da je naš sad spektakularen. Mora pa biti nadnaraven, kot je ljubezen, veselje in mir v težkih časih (Gal 5,22). Če se zanašamo na Duha, lahko obrodimo sad za Jezusa celo takrat.
— Mike Wittmer

V razmislek

Kakšne sadove vidijo drugi v vas? Kako bi lahko bili bolj rodovitni?
Sveti Duh, obreži me, da bi lahko obrodil več sadu.

Berilo

Mr 11,12–20

Ključna vrstica

Od daleč je zagledal smokvino drevo, ki je imelo listje. Šel je pogledat, če bi morda kaj našel na njem. Mr 11,13