Resnično svobodni

30. april 2020
Film Amistad pripoveduje zgodbo o zahodnoafriških sužnjih leta 1839, ki so prevzeli čoln, ki jih je vozil, ter ubili kapitana in nekaj posadke. Sčasoma so jih ponovno ujeli, zaprli in odvedli pred sodišče. Nepozabni prizor na sodišču prikazuje Cinquéja, voditelja sužnjev, ki goreče prosi za svobodo. Tri preproste besede, ki jih v polomljeni angleščini s čedalje večjo močjo ponavlja vkovan človek, so sčasoma utišale sodno dvorano: »Dajte nam svobodo!« Pravici je bilo zadoščeno in možje so bili osvobojeni.
Večina ljudi danes ni v nevarnosti, da bi jih fizično zvezali, vendar se prava osvoboditev iz duhovnega suženjstva greha še vedno izmika. Jezusove besede v Jn 8,36 dajejo sladko olajšanje: »Če vas torej Sin osvobodi, boste resnično svobodni.« Jezus je pokazal nase kot na vir prave emancipacije, ker daje odpuščanje vsakomur, ki veruje vanj. Čeprav nekateri v Kristusovem občinstvu trdijo, da so svobodni (v. 33), njihove besede, drža in dejanja v zvezi z Jezusom kažejo, da so se izneverili svoji trditvi.
Jezus hrepeni, da bi slišal tiste, ki bi ponovili Cinquéjevo prošnjo in rekli: »Daj mi svobodo!« Z usmiljenjem pričakuje klice tistih, ki jih vežejo nevera ali strah ali neuspeh. Svoboda je stvar srca. Takšna svoboda je rezervirana za tiste, ki verujejo, da je Jezus Božji Sin, ki je bil poslan na svet, da zlomi moč primeža greha na nas po svoji smrti in vstajenju.
— Arthur JacksonV RAZMISLEK: Kako vas je Jezus osvobodil? Kaj lahko poveste drugim o Božji osvobajajoči moči?MISEL/
Jezus, pomagaj mi verjeti, da me lahko ti osvobodiš.

Berilo

Jn 8,31–36

Ključna vrstica

Če vas torej Sin osvobodi, boste resnično svobodni. Jn 8,36