Resnično ponižen, resnično velik

8. junij 2020
Ko se je ameriška revolucija končala z neverjetno angleško predajo, so mnogi politiki in vojaški voditelji hoteli postaviti generala Georgea Washingtona za novega kralja. Svet je opazoval in se spraševal, ali se bo Washington držal idealov svobode, ko bo absolutna moč na njegovem dosegu. Angleški kralj Jurij III pa je videl novo resničnost. Bil je prepričan, da če se bo Washington uprl privlačnosti moči in se vrnil na svojo kmetijo v Virginiji, bo »največji človek na svetu.« Kralj je vedel, da je veličina, ki se kaže z upiranjem privlačnosti moči, znamenje resnične plemenitosti in pomembnosti.
Pavel je poznal isto resnico in nas spodbudil, naj posnemamo Kristusovo ponižnost. Čeprav je bil Jezus »v podobi Boga,« »se ni ljubosumno oklepal svoje enakosti z Bogom« (Flp 2,6). Pač pa je predal svojo moč, postal »služabnik« in »je sam sebe ponižal tako, da je postal pokoren vse do smrti« (v. 7–8). Tisti, ki je imel vso oblast, jo je vso predal zaradi ljubezni.
Vendar je Bog v končnem preobratu poveličal Kristusa s križa zločinca »nad vse« (v. 9). Jezus, ki bi lahko zahteval našo hvalnico ali nas prisilil, da smo mu poslušni, je odložil svojo moč v dih jemajočem dejanju, ki je pridobilo naše čaščenje in predanost. Skozi popolno ponižnost je Jezus pokazal resnično veličino, tako da je postavil svet na glavo.
— Winn CollierV RAZMISLEK: Kako vas globina Jezusove ponižnosti preseneča? Kako vas njegova ponižnost sili, da ponovno premislite o svoji definiciji veličine?MISEL/
Hvala ti, Jezus, da si v svojem najbolj nebogljenem in (navidezno) sramotnem trenutku pokazal svojo pravo moč in veličino.

Berilo

Flp 2,1–11

Ključna vrstica

… ampak je sam sebe izpraznil [Jezus Kristus]. Flp 2,7