Raziskovanje zvezd

15. maj 2023
Leta 2021 so mednarodna prizadevanja vodila v lansiranje vesoljskega teleskopa James Webb – poslan je bil skoraj 1,6 milijonov kilometrov stran od zemlje, da bi bolje raziskal vesolje. To čudo se bo potopilo v globoko vesolje in raziskalo zvezde in druge nebeške čudeže.
To je zares fascinanten astronomski del tehnologije in če bo vse delovalo, nam bo priskrbel čudovite fotografije in informacije. A njegovo poslanstvo ni novo. Pravzaprav je prerok Izaija opisal raziskovanje zvezd, ko je rekel: »Povzdignite kvišku svoje oči in poglejte: kdo je ustvaril te reči? On, ki izpeljuje njihovo vojsko po vrsti« (Iz 40,26). »Noč za nočjo« govorijo o našem Stvarniku, ki je zalučal to nezaznavno ogromno vesolje v obstoj (Ps 19,3) – in z njim nešteto svetlobnih teles, ki tiho krasijo naše nočno nebo (v. 4).
Bog sam je tisti, ki je določil, koliko sijočih predmetov je tam: »… on, ki zvezdam določa število, vsem daje imena« (Ps 147,4). Ko človeštvo pošilja zapletene, fascinantne satelite, da raziskujejo vesolje, lahko z očaranim čudenjem uživamo v odkritjih, ki jih odkrijejo, ker vsako opažanje usmerja k tistemu, ki je ustvaril sončni sistem in vse izza njega. Da, »nebesa pripovedujejo o Božji slavi« (19,2) – zvezde in vse drugo.
— Dave Branon

V razmislek

Kako zvezde in celotno vesolje govorijo o Bogu in njegovi ustvarjalnosti? Kakšne misli in čustva se prebudijo v vas, ko razmišljate o njegovi moči?
Nebeški Oče, hvala, da si ustvaril tako čudovito vesolje, da lahko uživam v njem.

Berilo

Ps 19,1–6

Ključna vrstica

Povzdignite kvišku svoje oči in poglejte: kdo je ustvaril te reči? On, ki izpeljuje njihovo vojsko po vrsti. Iz 40,26