Raziskava o babicah

18. maj 2023
Raziskovalci na neki univerzi so uporabljali posnetke MRI, da bi preučevali možgane babic. Merili so čustvene odzive na podobe, ki so vključevale njihovega vnuka, njihovega odraslega otroka in anonimnega otroka. Študija je pokazala, da imajo babice večjo empatijo do svojih vnukov kot celo do svojih odraslih otrok. To pripisujejo temu, kar imenujejo »faktor prisrčnosti« – njihov vnuk je »očarljivejši« od odraslega.
Preden rečemo »Uh!«, pomislimo na besede Jamesa Rillinga, ki je izvedel študijo: »Če se vnuk smehlja, babica občuti otrokovo veselje. Če pa vnuk joče, občuti otrokovo bolečino in stisko.«
Eden izmed prerokov je naredil »posnetek MRI« Božjih čustev, ko gleda na svoje ljudstvo: »Veselí se nad teboj v radosti, nemí v svoji ljubezni, vriska nad teboj v prepevanju« (Sof 3,17). Nekateri te besede prevajajo takole: »Njegovo srce boste napolnili z radostjo in glasno bo prepeval.« Tako kot sočutna babica Bog čuti našo bolečino: »… jim je postal rešitelj v sleherni njihovi stiski« (Iz 63,8–9) in čuti naše veselje: »Zakaj Gospodu je po volji njegovo ljudstvo« (Ps 149,4).
Ko smo malodušni, se je dobro spomniti, da ima Bog prava čustva do nas. Ni hladen, oddaljen Bog, ampak nekdo, ki nas ljubi in smo mu po volji. Čas je, da se mu približamo, začutimo njegov nasmeh – in prisluhnemo njegovemu prepevanju.
— Kenneth Petersen

V razmislek

Kako ste občutili Božje veselje? Kako se ob tem počutite?
Dragi Bog, pomagaj mi čutiti tvoj nasmeh nad menoj.

Berilo

Sof 3,17–20

Ključna vrstica

Veseli se [Bog] nad teboj v radosti. Sof 3,17