Rast v veri

28. april 2022
Na začetku svojega vrtnarskega potovanja sem se zgodaj zbudila in stekla pogledat svoj zelenjavni vrt, če je že kaj pognalo. Nič. Po internetnem iskanju »hitre rasti na vrtu« sem spoznala, da je obdobje kaljenja najpomembnejša faza življenja rastline. Zdaj vem, da tega procesa ne moremo pospešiti, in začela sem ceniti moč majhnih poganjkov, ki si izborijo pot skozi prst proti soncu, in njihovo odpornost na muhavo vreme. Potem ko sem nekaj tednov potrpežljivo čakala, so me končno pozdravili vršički zelenih poganjkov, ki so prodrli skozi prst.
Včasih zlahka slavimo zmage in zmagoslavja v svojem življenju, ne da bi ob tem priznali, da je rast našega značaja pogosto povezana s časom in napori. Jakob nam naroča: »… kadar pridete v razne preizkušnje, imejte to za čisto veselje« (Jak 1,2). Česa pa bi se lahko veselili pri preizkušnjah?
Bog včasih dovoli, da gremo skozi težave in trpljenje, da nas lahko oblikuje v to, k čemur nas je poklical. Čaka na nas v pričakovanju, da pridemo iz preizkušenj življenja »popolni in celoviti in [nam] ne bo nič manjkalo« (v. 4). Če ostanemo utemeljeni v Jezusu, lahko vztrajamo skozi vse težave, postanemo močnejši in navsezadnje dovolimo sadovom Duha, da cvetijo v našem življenju (Gal 5,22–23). Njegova modrost nam daje hrano, ki jo potrebujemo, da resnično uspevamo vsak posamezni dan (Jn 15,5).
— Kimya Loder

V razmislek

Skozi kakšne preizkušnje ste se pred kratkim prebijali? Kakšne nauke vam razodevajo te okoliščine?
Dragi nebeški Oče, včasih se zdijo preizkušnje, ki jih prenašam, neznosne. Prosim, daj mi moč, da bom vztrajal, in mi pomagaj, ko rastem v veri in se razvijem v vernika, ki obrodi sad, h kakršnemu si me poklical.

Berilo

Jak 1,2–4

Ključna vrstica

Za stanovitnost pa naj bo značilno popolno delo, da boste popolni in celoviti in vam ne bo ničesar manjkalo. Jak‬ 1,4‬‬‬‬‬‬‬‬‬