Račun je plačan

15. marec 2020
»Kaj se ti je zgodilo?« je vprašal Zeal, nigerijski poslovnež, ko se je sklonil nad bolnišnično posteljo v Lagosu. »Nekdo me je ustrelil,« je odgovoril mladenič z obvezanim stegnom. Čeprav je poškodovani mladenič dovolj okreval, da bi se vrnil domov, ni bil odpuščen, dokler ni poravnal računa – politika, ki so jo upoštevale mnoge vladne bolnišnice v tej regiji. Po posvetu s socialnim delavcem je Zeal anonimno poravnal račun prek dobrodelnega sklada, ki ga je ustanovil, da bi izrazil svojo krščansko vero. V zameno upa, da bodo tisti, ki bodo prejeli dar odpustitve iz bolnišnice, nekega dne pomagali drugim.
Tema dajanja od Božjega izobilja se pojavlja skozi celotno Sveto pismo. Na primer, ko je Mojzes naročil Izraelcem, kako naj živijo v obljubljeni deželi, jim je rekel, naj najprej dajo nazaj Bogu (gl. 5 Mz 26,1–3) in naj skrbijo za tiste v stiski – tujce, sirote in vdove (v. 12). Ker so živeli v deželi, »v kateri se cedita mleko in med« (v. 15), so morali izkazovati Božjo ljubezen tistim v stiski.
Tudi mi lahko širimo Božjo ljubezen z deljenjem svojih materialnih dobrin, velikih ali majhnih. Morda ne bomo imeli priložnosti, da bi dali osebno, kot je to storil Zeal, lahko pa prosimo Boga, naj nam pokaže, kako naj damo ali kdo potrebuje našo pomoč.
— Amy Boucher PyeV RAZMISLEK: Kako mislite, da so se počutili pacienti, ki so jih odpustili iz bolnišnice zaradi Zeala? Če ste izkusili nepričakovani dar milosti, kako ste se odzvali?MISEL/
Bog, hvala ti, da skrbiš za tiste v stiski. Odpri mi oči za materialne in duhovne potrebe tistih blizu in daleč od mene in mi pomagaj spoznati, kako naj se odzovem.
Če želite izvedeti več o financah in krščanskem življenju, obiščite christianuniversity.org/ML101.

Berilo

5 Mz 26,12–15

Ključna vrstica

… in jo daš levitu, tujcu, siroti in vdovi. 5 Mz 26,12