Ptice v zraku

7. oktober 2022
Poletno sonce je vzhajalo in moja nasmejana soseda, ki me je videla v sprednjem vrtu, mi je zašepetala, naj pridem pogledat. »Kaj?« sem radovedno zašepetala. Pokazala je na vetrne zvončke na prednji verandi, kjer je bil na vrhu majcen kupček slame. »Kolibrijevo gnezdo,« je zašepetala. »Vidiš mladička?« Kljunčka, majcena kot buciki, sta bila komaj vidna, ko sta se obračala navzgor. »Čakata na mamo.« Stali sva tam in ju občudovali. Vzela sem telefon, da bi ju slikala. »Ne preblizu,« je rekla soseda. »Ne želiva prestrašiti mame.« Tako sva – od daleč – posvojili družino kolibrijev.
A ne za dolgo. Čez en teden so mama in mladički izginili – tako tiho, kot so prišli. A kdo bo skrbel zanje?
Sveto pismo nam daje veličasten, a znan odgovor. Tako znan je, da morda pozabimo vse, kar obljublja. »Ne skrbite za svoje življenje,« je rekel Jezus (Mt 6,25). Preprosto, a čudovito navodilo. »Poglejte ptice neba!« je še dodal. »Ne sejejo in ne žanjejo niti ne spravljajo v žitnice, in vendar jih vaš nebeški Oče hrani« (v. 26).
Tako kot Bog skrbi za drobne ptice, skrbi tudi za nas – hrani naš um, telo, dušo in duha. To je veličastna obljuba. Vsak dan glejmo njega – brez skrbi – in letimo.
— Patricia Raybon

V razmislek

Kakšna je razlika med zaskrbljenostjo in načrtovanjem – ali zaskrbljenostjo in skrbjo? Ko pogledate svoje življenje, kako Bog vsak dan poskrbi za vas?
Ljubeči Bog, spoznanje, da skrbiš za potrebe mojega življenja, me navdaja s ponižnostjo. Prosim, pomagaj mi spoštovati tvojo obljubo, tako da ti vsak dan bolj zaupam.

Berilo

Mt 6,25–33

Ključna vrstica

Ne skrbite za svoje življenje. Mt 6,25