Problem srca

18. januar 2023
»Ali vidite, brat Tim?« Moj prijatelj, ganski pastor, je z baterijo posvetil na izrezljan predmet, ki je bil naslonjen na kočo iz blata. Tiho je rekel: »To je vaški malik.« Vsak torek zvečer je pastor Sam potoval v divjino, da bi oznanjal Sveto pismo v oddaljeni vasi.
V knjigi preroka Ezekiela vidimo, kako je malikovanje mučilo narod Juda. Ko so jeruzalemski voditelji prišli pogledat preroka Ezekiela, mu je Bog rekel: »Ti možje so se s srcem navezali na malike« (14,3). Bog jih ni le svaril pred maliki, izrezljanimi iz lesa in kamna. Pokazal jim je, da je malikovanje problem srca. Vsi se borimo z njim.
Svetopisemski učitelj Alistair Begg opisuje malika kot »karkoli drugega, kot je Bog, kar imamo za bistveno za svoj mir, samopodobo, zadovoljstvo ali sprejemljivost.« Celo stvari, ki so videti plemenite, lahko postanejo naš malik. Ko iščemo tolažbo ali svojo vrednost od česarkoli drugega kot od živega Boga, zagrešimo malikovanje.
»Spreobrnite se,« je rekel Bog, »in se odvrnite od svojih malikov! Odvrnite svoj obraz od vseh svojih gnusob!« (v. 6) Izrael se je izkazal za nesposobnega, da bi to storil. Na srečo je imel Bog rešitev. V gledanju na Kristusov prihod in dar Svetega Duha je obljubil: »Dam vam novo srce in novega duha denem v vašo notranjost« (36,26). Tega ne moremo storiti sami.
— Tim Gustafson

V razmislek

Kadar vas udari stres, kam se obrnete po tolažbo? Od česa bi se morali odvrniti danes?
Oče, pokaži mi malike v mojem srcu. Potem mi jih pomagaj uničiti in živeti v tvoji ljubezni.

Berilo

Ezk 14,1–8

Ključna vrstica

Tako govori Gospod Bog: Spreobrnite se in se odvrnite od svojih malikov! Odvrnite svoj obraz od vseh svojih gnusob! Ezk 14,6