Pripravljeni čakati

7. marec 2022
Čakanje je lahko tisti krivec, ki nam krade mir. Po besedah računalniškega znanstvenika Ramesha Sitaramana malo stvari tako »navdihne univerzalno frustracijo in jezo« pri spletnih uporabnikih kot čakanje, da bo počasen brskalnik nekaj naložil. Njegova raziskava pravi, da smo pripravljeni čakati v povprečju dve sekundi, da se naloži spletni video. Po petih sekundah 25 odstotkov uporabnikov gledanje opusti, po desetih sekundah pa kar polovica. Zagotovo smo zelo nepotrpežljivi!
Jakob je spodbujal vernike, naj se ne odpovejo Jezusu, ko čakajo na njegov ponovni prihod. Jezusov ponovni prihod jih bo motiviral, da trdno stojijo kljub preganjanju ter da ljubijo in spoštujejo drug drugega (Jak 5,7–10). Jakob je uporabil primer kmeta, da bi to poudaril. Tako kot ravna kmet, ki potrpežljivo čaka, dokler ne prejme »zgodnjega in poznega dežja« (v. 7), in pričakuje dragocen sad zemlje, je Jakob spodbudil vernike, naj bodo potrpežljivi pod zatiranjem do Jezusovega ponovnega prihoda. Ko pa se bo vrnil, bo poravnal vsako krivico in prinesel shalom, mir.
Včasih smo v skušnjavi, da bi zapustili Jezusa, medtem ko čakamo nanj. A ko čakamo, bodimo »budni« (Mt 24,42), ostanimo zvesti (25,14–30) in živimo njegov značaj in njegove poti (Kol 3,12). Čeprav ne vemo, kdaj se bo Jezus vrnil, potrpežljivo čakajmo nanj, kolikor dolgo je potrebno.
— Marvin Williams

V razmislek

Kaj je najtežje pri čakanju na Jezusov ponovni prihod? Kako je njegov ponovni prihod spodbuda za nas, da živimo njegov značaj in poti?
Jezus, čakal bom nate. Čeprav je svet temen in poln bolečine, trpljenja, krivičnosti in negotovosti, bom čakal nate. Čeprav ne vem ne dneva ne ure tvojega prihoda, bom čakal nate.

Berilo

Jak 5,7–12

Ključna vrstica

Zato, bratje, potrpite do Gospodovega prihoda! Glejte, poljedelec pričakuje dragocen sad zemlje in potrpežljivo čaka, dokler ne prejme zgodnjega in poznega dežja. Jak 5,7