Pričakovana življenjska doba

12. oktober 2022
Leta 1990 so imeli francoski raziskovalci računalniški problem, podatkovno napako, ko so obdelovali starost Jeanne Calment. Stara je bila 115 let, kar je bilo izven parametrov računalniškega programa. Programerji so predpostavljali, da ne more nihče živeti tako dolgo! Pravzaprav je Jeanne živela 122 let.
Psalmist je napisal: »Dni naših let je sedemdeset let, če smo krepki, osemdeset let« (Ps 90,10). To v prenesenem pomenu pomeni, da ne glede na to, do kdaj živimo, celo če tako dolgo kot Jeanne Calment, je naše življenje na zemlji omejeno. Dolžina našega življenja je v suverenih rokah ljubečega Boga (v. 5). V duhovnem kraljestvu pa smo opomnjeni, kako Bog gleda na čas: »Zakaj v tvojih očeh je tisoč let kakor včerajšnji dan, ki je minil« (v. 4).
V osebi Jezusa Kristusa je »pričakovana življenjska doba« dobila povsem nov pomen: »Kdor veruje v Sina, ima večno življenje« (Jn 3,36). »Ima« je v sedanjiku, prav zdaj, v našem trenutnem fizičnem trenutku težav in solza; naša prihodnost je blagoslovljena in trajanje našega življenja je neomejeno.
Tega se veselimo in skupaj s psalmistom molimo: »Zjutraj nas nasiti s svojo dobroto, da bomo vriskali in se veselili vse svoje dni« (Ps 90,14).
— Kenneth Petersen

V razmislek

Kaj vas skrbi glede vašega življenja in njegovih meja? Kako vas tolaži Jezusova prisotnost?
Ljubeči Bog, včasih je življenje težko, a kljub temu pojem od veselja zaradi tvoje skrbi zame. Danes me nasiti s svojo neminljivo ljubeznijo in dobroto.

Berilo

Ps 90,1–14

Ključna vrstica

Zakaj v tvojih očeh je tisoč let kakor včerajšnji dan, ki je minil. Ps 90,4