Priča na delovnem mestu

18. april 2022
»Ste še vedno razburjeni, ker želim zmanjšati velikost vašega najljubšega oddelka?« je vprašal Evelynin vodja. »Ne.« Stisnila je zobe. Bila je bolj razočarana, ker se je zdelo, kot da jo zbada glede tega. Skušala je pomagati podjetju, tako da je iskala načine, kako pritegniti različne interesne skupine, vendar je bilo zaradi omejenega prostora to skoraj nemogoče. Evelyn se je borila s solzami, vendar se je odločila, da bo storila, kar ji je naročil vodja. Mogoče ni mogla uvesti sprememb, na katere je upala, a še vedno je lahko opravljala delo po svojih najboljših močeh.
V svojem prvem pismu je apostol Peter spodbudil kristjane v prvem stoletju, naj se podredijo »vsaki človeški ustanovi« (1 Pt 2,13). Ohranjati integriteto v težki situaciji v službi ni enostavno. A Peter nam da razlog, da še naprej dobro delamo: »Lepo živite med pogani, tako da bodo, čeprav vas zdaj obrekujejo kot hudodelce, sprevideli vaša dobra dela in slavili Boga« (v. 12). Poleg tega nam to pomaga biti dober zgled za druge verujoče, ki nas gledajo.
Če smo v resnično težki delovni situaciji, bi bilo morda najboljše, da odidemo, če je to sploh mogoče (1 Kor 7,21). V varnem okolju pa lahko s pomočjo Duha še naprej delamo dobro v službi in se spominjamo, da je to »pred Bogom hvalevredno« (1 Pt 2,20). Ko se podredimo avtoriteti, imamo priložnost, da damo drugim razlog, da hodijo za Bogom in ga slavijo.
— Julie Schwab

V razmislek

Kaj običajno naredite, ko ste v težki situaciji pod avtoriteto nekoga drugega? Kako morda Bog skuša delovati v vas skozi to?
Nebeški Oče, pomagaj mi, da te bom še naprej častil s svojim odzivom na tiste, ki imajo oblast, kljub težkim situacijam, s katerimi se morda srečujem. Pomagaj mi, da bom vsak dan živel tako, da te bom slavil.

Berilo

1 Pt 2,11–21

Ključna vrstica

Je pa pred Bogom hvalevredno, če delate dobro in če potrpežljivo prenašate bridkost. 1 Pt 2,20