Prevzetnost in prevara

14. junij 2022
Ljubeči Bog, hvala za tvoj nežni opomin. S povešenimi rameni sem zamrmrala te težke besede. Bila sem tako vzvišena, mislila sem, da zmorem sama. Mesece sem uživala v uspešnih delovnih projektih in pohvale so me zaslepile, da sem zaupala svojim sposobnostim in zavračala Božje vodenje. Šele pri težkem projektu sem spoznala, da nisem tako pametna, kot sem mislila. Moje prevzetno srce me je zapeljalo, da sem mislila, da ne potrebujem Božje pomoči.
Močno kraljestvo Edom je dobilo opomin od Boga zaradi prevzetnosti. Edom se je nahajal sredi goratega terena, zaradi česar je bil navidezno neranljiv za sovražnike (Abd 1,3). Edom je bil bogat narod, v središču trgovskih poti, bogat z bakrom, ki je bil v starem svetu zelo cenjen. Bil je poln dobrih stvari, ampak tudi poln prevzetnosti. Njegovi prebivalci so verjeli, da je njihovo kraljestvo nepremagljivo, tudi ko so zatirali Božje ljudstvo (v. 10–14). Bog pa je uporabil preroka Abdija, da jim pove za njegovo sodbo. Narodi se bodo vzdignili proti Edomu in nekoč mogočno kraljestvo bo brez obrambe in ponižano (v. 1–2).
Prevzetnost nas zapelje v miselnost, da lahko živimo po svoje, brez Boga. Počutimo se neranljivi za oblast, svarilo in slabost. A Bog nas kliče, naj se ponižamo pred njim (1 Pt 5,6). Ko se odvrnemo od prevzetnosti in izberemo spreobrnjenje, nas bo Bog vodil, da popolnoma zaupamo vanj.
— Karen Huang

V razmislek

Kaj se zgodi, ko blagoslovi v vašem življenju postanejo vir prevzetnosti? Kako vas lahko prevzetnost zapelje?
Oče, zaščiti me pred prevzetnostjo. Prosim, daj mi ponižno srce.

Berilo

Abd 1,1−4

Ključna vrstica

Prevzetnost tvojega srca te je zapeljala. Abd 1,3