Prenašanje krivice

12. april 2022
Med letoma 2000 in 2012 je bilo stotine poštnih uslužbencev v Veliki Britaniji po krivem obtoženih tatvine, mnoge so celo zaprli. Njihov finančni program je kazal primanjkljaj na računih, vendar je bil dejansko nepravilen program. Zveza, ki je podpirala poštne delavce, je zagotovila, da žrtve niso trpele same in da niso bile brez upanja. Pomagali so stotinam, da se dogovorijo za poravnave, in še 39 drugim, da so bila njihova imena oprana na zgodovinski dan na prizivnem sodišču. »Ta obsodba je bila oblak nad mojim življenjem,« je rekel eden izmed poštnih uslužbencev, ko si je oddahnil, da je preizkušnje konec.
Krivica je reden del našega sveta, strtega zaradi greha. Čeprav je nekaj krivic sčasoma popravljenih, jih veliko nikoli ni. Peter nas je posvaril, da moramo kot »tujci in priseljenci na tem svetu« (1 Pt 2,11) pričakovati, da bomo bolj kot večina trpeli krivice.
Ko je življenje neznosno krivično, nas Peter ponovno usmeri k Jezusu, ki se je srečal s kruto krivičnostjo križa namesto nas: »Ko so ga sramotili, ni vračal sramotenja, ko je trpel, ni grozil, ampak je vse prepuščal njemu, ki sodi pravično« (v. 23).
Nismo sami – k Jezusu se lahko obrnemo po moč in upanje. Krivično ravnanje lahko zaupamo našemu Odrešeniku, ki iz prve roke ve, kaj je potrebno, da ga prestanemo. Dal nam bo vse, kar potrebujemo, »da bi hodili po njegovih stopinjah« (v. 21).
— Chris Wale

V razmislek

S kakšno krivico se morda srečujete zaradi svoje vere v Jezusa? Kako vas Jezus krepi, da jo prenašate?
Oče Bog, prosim, pomagaj mi, da prenašam krivično ravnanje, ki me je doletelo, saj vem, da se bo uveljavila tvoja dobra pravičnost. Vem, da moje preizkušnje nimajo zadnje besede; ti jo imaš.

Berilo

1 Pt 2,11–25

Ključna vrstica

[Jezus] je vse prepuščal njemu, ki sodi pravično. 1 Pt 2,23