Prek meja spoznanja

29. marec 2022
Bil je težek dan, ko je moj mož izvedel, da bo tako kot mnogi drugi ostal doma zaradi pandemije covida-19. Verjela sva, da bo Bog poskrbel za osnovne potrebe, vendar je bila negotovost, kako se bo to zgodilo, še vedno zastrašujoča.
Ko sem predelovala svoja zmedena čustva, sem ponovno prebrala mojo priljubljeno pesem reformatorja Janeza od Križa iz 16. stoletja. Pesem ima naslov I Went In, I Knew Not Where [Šel sem noter, a nisem vedel, kam] in opisuje čudež, ki ga najdemo na poti predaje; ko gremo »prek meja spoznanja«, se naučimo prepoznavati »Božje v vseh preoblekah«. To sva skušala narediti z možem v tem obdobju, da sva obrnila najin fokus stran od tega, kar sva lahko nadzorovala in razumela, na nepričakovane, skrivnostne in čudovite načine, na katere lahko najdemo Boga vsepovsod okrog nas.
Apostol Pavel je povabil verujoče na pot od vidnega do nevidnega, od zunanjih do notranjih resničnosti in od začasnih bojev do »čez vso mero težkega, večnega bogastva slave« (2 Kor 4,17).
Pavel tega ni spodbujal, ker bi mu manjkalo sočutja za njihove boje. Vedel je, da bodo lahko s tem, ko bodo izpustili iz rok, kar so lahko razumeli, izkusili tolažbo, veselje in upanje, ki so ga tako obupno potrebovali (v. 10, 15–16). Lahko bodo spoznal čudež, kako Kristusovo življenje naredi vse novo.
— Monica La Rose

V razmislek

Kdaj ste izkusili Božjo slavo na načine, ki jih niste mogli razumeti? Na katerih področjih vašega življenja lahko izkusite Boga »prek meja spoznanja«?
Ljubeči Bog, v našem svetu je toliko srčne bolečine in negotovosti, toliko tega, česar ne razumemo. Pomagaj mi, da se bom naučil hoditi za teboj prek tega, kar razumem, do čudeža tvojega življenja, ki daje novo življenje vsepovsod okrog mene.

Berilo

2 Kor 4,7–18

Ključna vrstica

… se ne oziramo na to, kar se vidi, ampak na to, kar se ne vidi. Kar se namreč vidi, je začasno, kar pa se ne vidi, je večno. 2 Kor 4,18