Prav zraven tebe

29. april 2020
Vsak dan na pošti v Jeruzalemu delavci razvrščajo kupe nedostavljivih pisem v poskusu, da bi jih pripeljali do prejemnikov. Mnoga končajo v posebej označeni škatli z nalepko »Pisma za Boga«.
Približno tisoč takšnih pisem vsako leto pride v Jeruzalem, naslovljena so preprosto na Boga ali Jezusa. Zbegan, kaj naj stori z njimi, je začel en delavec nositi pisma na jeruzalemsko zahodno obzidje, da bi jih dal med kamnite bloke skupaj z drugimi napisanimi molitvami. Večina jih v pismih prosi za službo, zakonca ali zdravje. Nekateri prosijo za odpuščanje, v drugih so zahvale. Neki mož je prosil Boga, da bi se mu njegova pokojna žena prikazala v sanjah, ker si je želel, da bi jo spet videl. Vsak pošiljatelj je verjel, da bo Bog slišal, če bi ga vsaj lahko dosegel.
Izraelci so se veliko naučili, ko so potovali skozi puščavo. Ena lekcija je bila, da njihov Bog ni takšen kot drugi bogovi v tistem času – oddaljen, gluh, geografsko vezan, dosegljiv samo z dolgim romanjem ali mednarodno pošto. Ne, pač pa »je nam blizu GOSPOD, naš Bog, kadar koli ga kličemo« (5 Mz 4,7). Katero drugo ljudstvo bi lahko trdilo kaj takega? To so bile revolucionarne novice!
Bog ne živi v Jeruzalemu. Je blizu nas, kjerkoli smo. Nekateri morajo še odkriti to radikalno resnico. Ko bi le lahko vsakemu piscu teh pisem poslali odgovor: Bog je prav zraven tebe. Pogovori se z njim.
— Sheridan VoyseyV RAZMISLEK: Božja dosegljivost za nas je globok dar. Kako se lahko izognete temu, da bi to imeli za samoumevno? Kdo v vašem življenju mora spoznati, da je Bog pripravljen slišati njegovo molitev?MISEL/
Bog, ti si večji kot vesolje, a bližji kot dih. Hvala, da se tako zanimaš za nas, da poslušaš vsako našo molitev.

Berilo

5 Mz 4,5–8

Ključna vrstica

… kakor je nam blizu GOSPOD, naš Bog, kadar koli ga kličemo? 5 Mz 4,7