Potreben rešitve

7. junij 2020
Najstnik Aldi je sam delal na ribiški koči, ki je bila zasidrana približno 125 km stran od indonezijskega otoka Sulavezi, ko so močni vetrovi odtrgali kočo od sidrišča in jo odnesli na morje. 49 dni je Aldija nosilo po morju. Vsakič, ko je opazil ladjo, je prižgal svojo svetilko, da bi pritegnil pozornost mornarjev, a nihče ga ni opazil. Približno deset ladij je plulo mimo sestradanega najstnika, preden so ga rešili.
Jezus je »učitelju postave« povedal priliko (Lk 10,25) o nekom, ki je potreboval rešitev. Dva moža – duhovnik in levit – sta videla poškodovanega moža, ko sta potovala. Namesto da bi mu pomagala, sta šla »po drugi strani mimo« (v. 31–32). Ne piše, zakaj. Oba sta bila verna moža in sta morala poznati Božjo postavo, da morata ljubiti svojega bližnjega (3 Mz 19,17–18). Morda sta mislila, da je prenevarno. Ali pa mogoče nista hotela prekršiti judovskih zakonov o dotikanju mrtvih, ker bi ju to naredilo obredno nečista in ne bi mogla služiti v templju. V nasprotju z njima je Samarijan, ki so ga Judje prezirali, ravnal plemenito. Videl je človeka v stiski in nesebično poskrbel zanj.
Jezus je zaključil svoj nauk z zapovedjo svojim učencem: »Pojdi in ti delaj prav tako!« (Lk 10,37). Naj nam Bog da pripravljenost, da tvegamo in v ljubezni pomagamo drugim.
— Poh Fang ChiaV RAZMISLEK: Koga vam je Jezus postavil na pot, ki potrebuje vašo pomoč? Kako lahko danes udejanjite svojo ljubezen?MISEL/
Bog, odpri mi oči za potrebe okrog mene in mi daj usmiljeno in sočutno srce do drugih.

Berilo

Lk 10,30–37

Ključna vrstica

Do njega pa je prišel tudi neki Samarijan, ki je bil na potovanju. Ko ga je zagledal, se mu je zasmilil. Lk 10,33