Potencialni lesar

28. marec 2020
Neko leto, ko sem bil na univerzi, sem sekal, nalagal, prodajal in dovažal drva. To je bilo težko delo, zato sočustvujem z nesrečnim drvarjem v zgodbi iz 2 Kr 6.
Elizejeva šola za preroke je bila uspešna, zato je njihov prostor postal premajhen. Nekdo je predlagal, naj gredo v gozd, nasekajo hlode in razširijo prostor. Elizej se je strinjal in spremljal delavce. Stvari so zelo dobro potekale, dokler ni nekomu padlo železno rezilo v vodo (v. 5).
Nekateri mislijo, da je Elizej svojo palico večkrat potisnil v vodo, dokler ni našel rezila in ga potegnil na plano. Vendar bi bilo to komaj vredno omembe. Ne, to je bil čudež, saj je Božja roka premaknila železno rezilo, da je priplavalo na površje in ga je mož lahko vzel (v. 6–7).
Preprost čudež vsebuje globoko resnico, da je Bogu mar za malenkosti v življenju – izgubljeno železno rezilo, izgubljene ključe, izgubljena očala, izgubljene telefone – malenkosti, zaradi katerih se vznemirjamo. Ne vrne nam vedno tega, kar smo izgubili, vendar nas razume in tolaži v stiski.
Poleg zagotovila naše odrešitve je bistveno tudi zagotovilo, da Bog skrbi za nas. Brez njegove skrbi bi se počutili osamljeni v svetu, izpostavljeni številnim skrbem. Dobro je vedeti, da skrbi za nas in da ga naše izgube ganejo – čeprav so majhne. Naše skrbi so njegove skrbi.
— David H. RoperV RAZMISLEK: Kakšne »majhne« stvari vas vznemirjajo, da jih lahko vržete na Boga? Kako vas spodbuja vednost, da ste lahko prepričani, da Bog vsak dan skrbi za vas?MISEL/
Ljubeči Bog, tukaj so moje skrbi. Prosim, vzemi jih, poskrbi zanje, kot se ti zdi najbolje, in mi daj svoj mir.

Berilo

2 Kr 6,1–7

Ključna vrstica

Vso svojo skrb vrzite nanj, saj on skrbi za vas. 1 Pt 5,7