Pošteno življenje

26. marec 2022
Abel Mutai, kenijski tekač, ki je tekmoval v napornem krosu, je bil samo nekaj metrov oddaljen od zmage – imel je zagotovljeno vodstvo. Zmedle so ga oznake proge in mislil je, da je že prečkal ciljno črto, zato se je ustavil. Španski tekač, ki je bil na drugem mestu, Ivan Fernandez Anaya, je videl Mutaijevo napako. Namesto da bi jo izkoristil in švignil mimo njega po zmago, je prišel do njega, iztegnil roko in ga vodil do osvojitve zlate medalje. Ko so novinarji vprašali Anaya, zakaj je namenoma izgubil tekmo, je vztrajal pri tem, da si je zmago zaslužil Mutai, ne on. »Kakšna bi bila vrednost moje zmage? Kakšna bi bila čast te medalje? Kaj bi si moja mama mislila o tem?« Kot je bilo rečeno v enem članku: »Anaya je izbral poštenost pred zmago.«
Pregovori pravijo, da se tisti, ki si želijo pošteno živeti in si želijo, da njihovo življenje kaže zvestobo in pristnost, odločajo na osnovi tega, kar je prav, ne na osnovi tega, kar je koristoljubno. »Popolnost [brezgrajnost] vodi iskrene« (11,3). Ta zavezanost k poštenosti ni samo pravilen način življenja, ampak nudi boljše življenje. Vrstica se nadaljuje: »… pokvarjenost ugonablja varljivce« (v. 3). Dolgoročno se nepoštenost nikoli ne izplača.
Če opustimo svojo poštenost, je kratkoročna »zmaga« tik pred porazom. Če pa nas zvestoba in resnicoljubnost oblikujeta v Božji moči, počasi postanemo ljudje globokega značaja, ki pristno živijo dobro življenje.
— Winn Collier

V razmislek

Kje je v tem trenutku na preizkušnji vaša poštenost? Kakšne odločitve so pred vami – in kako povečajo (ali zmanjšajo) vašo poštenost?
Bog popolnosti, ti si pošten in zvest. Naredi me bolj podobnega sebi. Uči me, kako živeti pokončno in pošteno.

Berilo

Prg 11,1–3

Ključna vrstica

Popolnost [brezgrajnost] vodi iskrene. Prg 11,3