Poskušanje, da bi rešili sebe

10. maj 2024
Pred mnogimi leti je nek mestni svet objavil oglas za kampanjo »Ostanite varni. Ostanite mirni,« da bi izobrazil ljudi, naj ostanejo mirni in varni, ko so ujeti v dvigalu. Strokovnjaki so poročali, da so nekateri ujeti potniki umrli, ko so skušali odpreti vrata dvigala ali skušali priti ven na drugačen način. Najboljši načrt je, da uporabite gumb za pomoč in počakate, da pridejo reševalci.
Apostol Pavel je opisal zelo drugačno vrsto načrta rešitve – tistega, ki pomaga ljudem, ujetim v greh, ki jih vleče dol. Spomnil je Efežane na njihovo popolno duhovno nemoč – da so resnično »mrtvi zaradi svojih … grehov« (Ef 2,1). Bili so ujeti in poslušni hudiču (v. 2) in se niso hoteli podrediti Bogu. Zato so postali predmet Božje jeze. Vendar jih ni pustil ujete v duhovni temi. Apostol je napisal, da so tisti, ki verujejo v Jezusa, »z milostjo … odrešeni« (v. 5, 8). Odziv na Božjo reševalno pobudo vodi v vero. Vera pa pomeni, da bomo nehali skušati rešiti sami sebe in da bomo klicali Jezusa, naj nas reši.
Po Božji milosti rešitev iz zanke greha ne izvira iz nas. Je »Božji dar« samo po Jezusu (v. 8).
— Marvin Williams

V razmislek

Zakaj se ne morete sami rešiti iz zanke greha? Kako je Bog priskrbel to, kar potrebujete za odrešitev?
Dragi Bog, tako sem hvaležen, da ko sem bil ujet v greh in se skušal rešiti sam, si ti dal pobudo za mojo rešitev in poslal Odrešenika, da me osvobodi.

Berilo

Ef 2,1–10

Ključna vrstica

Z milostjo ste namreč odrešeni po veri, in to ni iz vas, ampak je Božji dar. Ef 2,8