Popolnoma očiščeni

17. februar 2023
Pred kratkim sva z ženo pospravljala hišo pred prihodom gostov. Opazil sem nekaj temnih madežev na najinih belih talnih ploščicah v kuhinji – takšnih, zaradi katerih sem moral na kolena, da sem jih odstranil.
A kmalu sem spoznal, da bolj ko drgnem, bolj opazim druge madeže. Po vsakem odstranjenem madežu so bili drugi toliko bolj očitni. Naša kuhinjska tla so se nenadoma zdela nemogoče umazana. Z vsakim trenutkom sem se bolj zavedal: Ne glede na to, kako se trudim, ne bom mogel nikoli popolnoma očistiti teh tal.
Sveto pismo pravi nekaj podobnega o čiščenju samega sebe – naša najboljša prizadevanja, da bi sami opravili z grehom, nam spodletijo. Prerok Izaija, za katerega se je zdelo, da je obupal nad Božjim ljudstvom, Izraelci, da bodo kdaj doživeli njegovo rešitev (Iz 64,4), je napisal: »Vsi smo postali kakor umazanec, vsa naša pravična dela kakor umazana obleka« (v. 5).
A Izaija je vedel, da je vedno upanje po Božji dobroti. Zato je molil: »In zdaj, Gospod, si ti naš oče! Mi smo glina, ti si naš upodabljavec« (v. 7). Vedel je, da lahko samo Bog očisti, česar mi ne moremo, dokler niso najgloblji madeži »beli kakor sneg« (1,18).
Mi sami ne moremo odstraniti madežev in pack greha na svoji duši. Odrešitev pa lahko prejmemo v tistem, čigar žrtev nam omogoča, da smo popolnoma očiščeni (1 Jn 1,7).
— Adam R. Holz

V razmislek

Zakaj je težko sprejeti Božje odpuščanje? Zakaj, mislite, ste v skušnjavi, da bi sami opravili z grehom?
Oče, pomagaj mi počivati v tvojem odpuščanju, namesto da skušam zaslužiti, kar si mi že dal brezplačno.

Berilo

Iz 64,1–7

Ključna vrstica

Vsi smo postali kakor umazanec, vsa naša pravična dela kakor umazana obleka. Iz 64,5