Ponovno pojte

27. april 2022
Avstralska ptica čebelar je v težavah – izgublja svojo pesem. Čeprav jih je bilo včasih v obilju, jih je zdaj samo še tristo. Ker je tako malo tistih, od katerih se lahko učijo, samčki pozabljajo svojo edinstveno ljubezensko pesem, zato jim ne uspe privabiti samičk.
Na srečo imajo naravovarstveniki načrt, kako rešiti čebelarje – tako da jim pojejo. Oz. bolj natančno, da jim predvajajo posnetke drugih čebelarjev, da se lahko ponovno naučijo svojo ljubezensko pesem. Ko samčki povzamejo melodijo in ponovno privabijo samice, obstaja upanje, da bo vrsta ponovno uspevala.
Prerok Sofonija je naslovil ljudstvo v težavah. Ker je bilo med njimi toliko pokvarjenosti, je naznanil, da prihaja Božja sodba (Sof 3,1–8). Ko se je ta uresničila skozi ujetništvo in izgnanstvo, je tudi ljudstvo izgubilo svojo pesem (Ps 137,4). A Sofonija je videl v čas po sodbi, ko bo Bog prišel k temu zdesetkanemu ljudstvu, jim odpustil grehe in jim pel: »Gospod, tvoj Bog, je v tvoji sredi, tvoj močni rešitelj. Veselí se nad teboj v radosti« (Sof 3,17). Posledica tega bo, da bo pesem ljudstva obnovljena (v. 14).
Naj bo to zaradi svoje neposlušnosti ali preizkušenj življenja, lahko tudi mi izgubimo svojo pesem veselja. A Glas poje nad nami pesmi odpuščanja in ljubezni. Prisluhnimo njegovi melodiji in pojmo z njim.
— Sheridan Voysey

V razmislek

Kdaj se vam zdi najtežje obdržati svoje veselje v Bogu? Katero pesem ali molitev lahko daste Bogu kot odziv na njegovo veselje nad vami?
Ljubeči Bog, čudovito si je predstavljati, da poješ pesmi veselja nad menoj. Slavim te in pojem svojo hvalnico tebi.

Berilo

Sof 3,14–20

Ključna vrstica

Vriskaj, hči sionska, vzklikaj, Izrael! Sof 3,14