Ponovno bitje

26. junij 2020
Leta 2012 je bila izdana pesem z naslovom »Tell Your Heart to Beat Again« [Povej svojemu srcu, naj začne ponovno biti]. Navdihnjena je bila z resnično zgodbo srčnega kirurga. Potem ko je kirurg odstranil pacientkino srce, da bi ga popravil, ga je vrnil v prsi in ga začel nežno masirati, da bi ponovno oživelo. A srce ni začelo biti. Sledili so intenzivnejši ukrepi, a srce še vedno ni hotelo biti. Nazadnje je kirurg pokleknil ob nezavestni pacientki in ji rekel: »Gospa Johnson, sem vaš kirurg. Operacija je odlično potekala. Srce smo vam popravili. Zdaj pa povejte srcu, naj začne ponovno biti.« Njeno srce je začelo biti.
Zamisel, da lahko svojemu fizičnemu srcu naročimo, naj nekaj naredi, se morda zdi nenavadna, ampak ima duhovne vzporednice. »Zakaj si potrta, moja duša,« pravi psalmist sam sebi. »Upaj v Boga« (Ps 42,6). »Vrni se k svojemu počitku, duša moja, kajti GOSPOD ti je povrnil dobro« (116,7). Potem ko je premagala Izraelove sovražnike v vojni, je sodnica Debora povedala, da je tudi ona med bitko govorila svojemu srcu. »Pogumno nastopi, moja duša!« je rekla (Sod 5,21), ker je Gospod obljubil zmago (4,6–7).
Naš sposobni Kirurg je popravil naše srce (Ps 103,3). Ko pridejo strah, depresija ali obsodba, bi morda tudi mi morali nagovoriti svojo dušo in reči: Pogumno nastopi, moja duša! Slabotno srce, ponovno začni biti.
— Sheridan VoyseyV RAZMISLEK: Kakšen je bil vaš prvi odziv na kirurgove besede pacientki? Kakšne besede iz Svetega pisma potrebujete danes, da spregovorijo vaši duši?MISEL/
Glavni zdravnik, hvala, da si z menoj v vsaki preizkušnji in bitki. Zaradi tvoje obljubljene prisotnosti bom naročil svoji duši, naj bo pogumna.

Berilo

Sod 5,19–21

Ključna vrstica

Pogumno nastopi, moja duša! Sod 5,21