Pogum, da se postaviš za Jezusa

4. junij 2023
Leta 155 po Kr. so očetu zgodnje cerkve Polikarpu grozili s smrtjo v ognju zaradi njegove vere v Kristusa. Odgovoril je: »86 let sem bil njegov služabnik in ni mi storil krivice. In kako bi lahko zdaj preklel svojega kralja, ki me je odrešil?« Polikarpov odziv je lahko navdih za nas, ko se srečamo z izrednimi preizkušnjami zaradi svoje vere v Jezusa, našega Kralja.
Samo nekaj ur pred Jezusovo smrtjo mu je Peter drzno prisegel svojo zvestobo: »Življenje dam zate« (Jn 13,37). Jezus, ki je poznal Petra bolje, kot je Peter poznal samega sebe, je odgovoril: »Resnično, resnično, povem ti: Petelin ne bo zapel, preden me trikrat ne zatajiš« (v. 38). A po Jezusovem vstajenju mu je isti, ki ga je zatajil, začel drzno služiti in na koncu ga je poveličal s svojo smrtjo (gl. 21,16–19).
Ali ste Polikarp ali Peter? Večina, če smo iskreni, nas je bolj podobnih Petru s »pomanjkanjem poguma« – ne uspe nam govoriti ali ravnati častno kot kristjani. Ni treba, da nas takšne priložnosti – najsi bo to v razredu, sejni sobi ali med odmorom – neizbrisno določajo. Ko pride do teh porazov, se moramo v molitvi otresti prahu in se obrniti k Jezusu, tistemu, ki je umrl za nas in živi za nas. Pomagal nam bo, da mu bomo zvesti in da bomo vsak dan pogumno živeli zanj na težkih mestih.
— Arthur Jackson

V razmislek

Kdaj potrebujete dodatno mero poguma, da bi se postavili za Jezusa? Kaj vam pomaga pri vašem pričevanju zanj?
Nebeški Oče, odpusti mi, ko se ustrašim in te izdam z besedami ali dejanji. Potrebujem tvojo moč, da bi živel drzno kot kristjan.

Berilo

Jn 13,36–38; 21,18–19

Ključna vrstica

Kdor ne sprejme svojega križa in ne hodi za menoj, ni mene vreden. Mt 10,38