Pogovori o veri doma

11. junij 2022
»Ni kraja, kot je dom. Ni kraja, kot je dom.« Te nepozabne besede, ki jih je izgovorila Dorothy v Čarovniku iz Oza, odkrijejo mehanizem pripovedovanja zgodbe, ki ga najdemo v številnih večnih zgodbah, vse od Zvezdnih stez do Levjega kralja. Imenuje se »junakovo potovanje«. Na kratko gre za to, da navadna oseba živi navadno življenje, potem pa se zgodi nenavadna dogodivščina. Junak zapusti dom in odpotuje v drugačen svet, kjer ga čakajo preizkusi in preizkušnje, mentorji in zlobneži. Če prestane preizkuse in se izkaže za junaškega, potem se v končnem prizoru vrne domov z zgodbami, ki jih pripoveduje, in modrostjo, ki jo je pridobil. Zadnji del je ključnega pomena.
Zgodba o možu, ki je bil obseden s hudim duhom, je zelo podobna junakovemu potovanju. Zanimivo je, da je v zadnjem prizoru mož prosil Jezusa, da bi mu dovolil »biti z njim« (Mr 5,18). A Jezus mu je rekel: »Pojdi domov k svojim ljudem« (v. 19). V potovanju tega človeka je bilo pomembno, da se je vrnil k ljudem, ki jih je poznal, in jim povedal svojo čudovito zgodbo.
Bog kliče vsakega izmed nas na drugačen način in k drugačnemu scenariju. Za nekatere izmed nas je lahko ključnega pomena za naše potovanje vere, da gremo domov in povemo svojo zgodbo tistim, ki nas najbolje poznajo. Za nekatere izmed nas »ni kraja, ki bi bil kot dom«.
— John Blase

V razmislek

Pomislite na »svoje ljudi«. Kdo vam pride na misel, da bi moral slišati, kaj je Bog storil za vas? Kakšen bo prvi korak na tem potovanju?
Jezus, daj mi pogum, da bom pripovedoval o tvojih čudovitih delih. Ne samo tujcem, ampak tudi tistim, ki me najbolje poznajo – tistim doma.

Berilo

Mr 5,11–20

Ključna vrstica

Pojdi domov k svojim ljudem in jim naznani, kako velike reči ti je storil Gospod. Mr 5,19