Počastiti Gospoda

15. junij 2022
Globoko ganjen ob članku v časopisu je začel sestavljati svoj poklon: »Pol vrste, pol vrste, pol vrste naprej, vseh šesto je pojezdilo v dolino smrti.« V eni uri je Alfred, lord Tennyson, dokončal svojo slavno pesem, Juriš lahke konjenice, s katero je počastil pogumen napad britanske konjenice na nasprotnika leta 1854.
Razumemo lahko, zakaj je lord Tennyson želel počastiti požrtvovalna dejanja; kralj David pa je šel še korak dlje, ko so Filistejci osvojili Betlehem. Ko so postavili tabor zunaj mesta, je David pripomnil, kako dobra je voda iz vodnjaka v Betlehemu. Trije njegovi vojaki so ga slišali in prebili sovražnikovo črto, da bi mu prinesli čašo vode.
Ko so prinesli vodo Davidu, »pa je ni hotel piti, temveč jo je izlil Gospodu« (2 Sam 23,16). Kaj je David mislil? Zanj je ta čaša vode postala dragocena, ker so bili bojevniki pripravljeni žrtvovati svoje življenje zanjo (v. 17). Vendar si je samo eden zaslužil tako dragocen dar. Ko je izlil vodo kot daritev, je David še bolj počastil svoje može, saj je njihovo junaštvo posvetil Bogu namesto sebi.
Tudi mi, tako kot David, lahko in bi morali dati prvo mesto časti Bogu. Navsezadnje je vreden najboljšega od tega, kar mu lahko damo.
— Chris Wale

V razmislek

Kako lahko počastite požrtvovalno služenje drugih? Zakaj mislite, da jih slavljenje Boga zanje blagoslovi še bolj?
Ljubeči Bog, ko služim, se mi pomagaj spomniti, da je moja žrtev zate. Ko imam korist od nesebične ljubezni drugih, naj bom hiter v slavljenju tebe, ko jih počastim.

Berilo

2 Sam 23,13–17

Ključna vrstica

Pa je ni hotel piti, temveč jo je izlil Gospodu. 2 Sam 23,16