Pavijan, oslica in jaz

28. februar 2023
Kretničar Jack je vedel, kako usmeriti vlake na pravi tir. V devetih letih dela ni nikoli zgrešil premikanja tirov, ko so se lokomotive približale postaji blizu kraja Uitenhage v Južni Afriki; po njihovih žvižgih je vedel, kam morajo iti.
Jack pa je bil tudi pavijan. Zanj je skrbel železniški prometnik James Wide, Jack pa je skrbel za Jamesa. James je izgubil obe nogi v padcu med premikajočimi se vagoni. Naučil je Jacka, da mu je pomagal pri opravilih po hiši in Jack mu je kmalu pomagal tudi na delu. Naučil se je, kako se odzvati na signale prihajajočih vlakov, tako da je dvignil ustrezen vzvod za njihove tire.
Sveto pismo nam govori o še eni živali, ki je na presenetljiv način nekomu pomagala – Bileamova oslica. Bileam je bil poganski prerok, ki je služil kralju; ta je nameraval škoditi Izraelu. Ko je Bileam jezdil oslico po poti h kralju, da bi mu pomagal, je »Gospod odprl oslici usta« in spregovorila je Bileamu (4 Mz 22,28). Osličin govor je bil del načina, kako je Bog »odprl Bileamu oči« (v. 31), ga posvaril pred grozečo nevarnostjo in mu preprečil, da bi škodil Božjemu ljudstvu.
Pavijan na železnici? Govoreča oslica? Zakaj ne? Če lahko Bog uporabi te neverjetne živali v dobre namene, ni pretežko verjeti, da lahko uporabi tudi vas in mene. Ko gledamo nanj in iščemo njegovo moč, lahko dosežemo več, kot smo si kdaj predstavljali.
— James Banks

V razmislek

Koga ste videli, da ga je Bog nepričakovano uporabil? Kaj boste storili, da se boste Bogu danes dali na razpolago?
Želim ti služiti, Bog! Uporabi moje roke, noge, usta, karkoli želiš! Pomagaj mi danes živeti zate.

Berilo

4 Mz 22,21–31

Ključna vrstica

Tedaj je Gospod odprl oslici usta. 4 Mz 22,28