Otrok mojega Očeta

4. junij 2020
Pogledali so obledelo fotografijo, potem mene, potem mojega očeta, potem spet mene, potem spet mojega očeta. Njihove oči so bile velike kot krožniki v pregovoru. »Očka, videti si kot dedek, ko je bil mlad!« Z očetom sva se zarežala, ker je bilo to nekaj, kar sva že dolgo vedela, a moji otroci so šele pred kratkim prišli do tega odkritja. Čeprav sva oče in jaz različna človeka, velja, da če vidiš mene, vidiš mojega očeta, ko je bil mlajši, visoka, dolga postava, polna glava temnih las, velik nos in precej velika ušesa. Ne, nisem moj oče, ampak prav gotovo sem očetov sin.
Jezusov učenec z imenom Filip je nekoč rekel: »Gospod, pokaži nam Očeta« (Jn 14,8). In čeprav ni bilo prvič, da je Jezus to povedal, nam njegov odgovor še vedno da razlog, da se ustavimo: »Kdor je videl mene, je videl Očeta« (v. 9). V nasprotju s fizično podobnostjo med mojim očetom in menoj je to, kar Jezus reče tukaj, revolucionarno: »Mar ne veruješ, da sem jaz v Očetu in Oče v meni?« (v. 10). Njegovo bistvo in značaj sta bila enaka kot Očetova.
V tem trenutku je bil Jezus odkrit s svojimi učenci in z nami: Če želite videti, kakšen je Bog, poglejte mene.
— John BlaseV RAZMISLEK: Katere so nekatere lastnosti Jezusa (in Očeta), ki močno odmevajo v vas, in zakaj? Kako oblikuje vaš značaj?MISEL/
Jezus, ko se zdi, da je vsega preveč zame, me spomni, da je videti tebe videti Očeta. Pomagaj mi, da bom upiral oči vate.

Berilo

Jn 14,8–14

Ključna vrstica

Kdor je videl mene, je videl Očeta. Jn 14,9