Ohranjevalci luči

23. maj 2020
Imenujejo jih »Ohranjevalci luči«.
V svetilniku na rtu otoka Hatteras Island, malo stran od vzhodne obale ZDA, je spomenik tistim, ki so skrbeli za svetilnike od leta 1803. Kmalu za tem, ko so obstoječo zgradbo preselili na kopno zaradi erozije obale, so vklesali imena svetilničarjev na stare temeljne kamne in jih uredili v obliki amfiteatra, tako da so bili obrnjeni proti novemu svetilniku. Na ta način – kot razlaga plaketa – lahko današnji obiskovalci gredo po stopinjah zgodovinskih svetilničarjev in prav tako »pazijo« na svetilnik.
Jezus je največji dajalec luči. Rekel je: »Jaz sem luč sveta. Kdor hodi za menoj, ne bo hodil v temi, temveč bo imel luč življenja« (Jn 8,12). To je radikalna trditev. A Jezus je to rekel, da bi potrdil svoj odnos z nebeškim Očetom, Stvarnikom luči in življenja, ki ga je poslal.
Ko gledamo na Jezusa za odrešitev in sledimo njegovemu nauku, smo obnovljeni v odnosu z Bogom in on nam da novo moč in namen. Njegovo spreminjajoče življenje in ljubezen – »luč ljudi« (1,4) – sije v nas in skozi nas ter v temnem in včasih nevarnem svetu.
Kot Jezusovi učenci postanemo ohranjevalci luči. Naj drugi vidijo njegovo luč sijati iz nas in odkrijejo življenje in upanje, ki ju lahko da le on!
— James BanksV RAZMISLEK: Na kakšne praktične načine lahko sijete Jezusovo luč? Na katerem področju vas danes Bog kliče, da mu boste poslušni?MISEL/
Jezus, slavim te za tvojo luč in ljubezen. Pomagaj mi sijati zate.

Berilo

Jn 8,12–16

Ključna vrstica

Kajti Bog … je zasijal v naših srcih. 2 Kor 4,6