Ohrani preprosto

22. marec 2022
Elektronsko sporočilo je bilo kratko, a nujno. »Želim si odrešitev. Rad bi spoznal Jezusa.« Kako osupljiva prošnja. V nasprotju z obotavljajočimi se prijatelji in družinskimi člani, ki še niso sprejeli Jezusa, ta oseba ni potrebovala prepričevanja. Moja naloga je bila, da utišam dvom vase glede evangeliziranja in mu preprosto povem ključne točke, svetopisemske odlomke in zaupanja vredne vire, ki so se nanašali na njegovo prošnjo. Od tam naprej bo po veri Bog vodil njegovo potovanje.
Filip je pokazal takšno preprosto evangeliziranje na cesti v puščavi, kjer je srečal zakladnika iz Etiopije, ki je glasno bral iz Izaija. »Ali razumeš, kaj bereš?« ga je vprašal Filip (Apd 8,30). Odgovoril mu je: »Kako naj bi razumel, ko me pa nihče ne pouči?« (v. 31). Na to povabilo k razlagi je »Filip … spregovoril; izhajal je iz tega mesta v Pismu, nato pa je besedo navezal na evangelij o Jezusu« (v. 35).
Če začnemo tam, kjer ljudje so, in ohranjamo evangeliziranje preprosto, kot je pokazal Filip, je to lahko učinkovit način oznanjanja Jezusa. Ko sta potovala naprej, je evnuh rekel: »Glej, voda!« in prosil, da bi ga krstil (v. 36). Filip je to storil in evnuh »je šel veselo naprej po svoji poti« (v. 39). Veselila sem se, ko je pisec sporočila odgovoril, da se je pokesal grehov, priznal Jezusa, našel cerkev in da veruje, da je ponovno rojen. Kako čudovit začetek! Zdaj pa naj ga Bog popelje više!
— Patricia Raybon

V razmislek

Kako se odzovete na priložnosti za evangeliziranje? Kakšne preproste odgovore imate lahko pripravljene za nekoga, ki bi rad spoznal Jezusa?
Nisem strokovnjak za evangeliziranje, nebeški Oče, zato mi pokaži preproste, učinkovite načine, kako naj oznanjam dobro novico o Jezusu.

Berilo

Apd 8,26–35

Ključna vrstica

Filip je spregovoril; izhajal je iz tega mesta v Pismu, nato pa je besedo navezal na evangelij o Jezusu. Apd 8,35