Oči za gledanje

8. maj 2024
Joy je bila zaskrbljena za svojo sorodnico Sandy, ki se je leta borila z alkoholizmom in duševnimi težavami. Ko je šla k Sandyjinemu stanovanju, so bila vrata zaklenjena in videti je bilo prazno. Ko je z drugimi načrtovala iskanje Sandy, je Joy molila: »Bog, pomagaj mi videti, česar ne vidim.« Ko so odhajali, je Joy še enkrat pogledala proti Sandyjinemu stanovanju in videla rahel premik zavese. V tistem trenutku je vedela, da je Sandy živa. Čeprav so potrebovali urgentno pomoč, da so prišli do nje, se je Joy veselila uslišane molitve.
Prerok Elizej je poznal moč prošnje Boga, naj mu odkrije Božjo resničnost. Ko je aramska vojska obkolila njihovo mesto, se je Elizejev služabnik tresel od strahu. Ne pa Božji mož, saj je z Božjo pomočjo uzrl nevidno. Elizej je molil, da bi videl tudi njegov služabnik, in »Gospod je odprl dečku oči in je videl; in glej: gora je bila polna konj in ognjenih voz« (2 Kr 6,17).
Bog je dvignil zagrinjalo med duhovnim in fizičnim svetom za Elizeja in njegovega služabnika. Joy verjame, da ji je Bog pomagal videti rahel premik zavese, kar ji je dalo upanje. Tudi mi ga lahko prosimo, naj nam da duhovno videnje, da bomo razumeli, kaj se dogaja okrog nas, naj bo to z našimi bližnjimi ali v naši skupnosti. Tudi mi smo lahko predstavniki njegove ljubezni, resnice in sočutja.
— Amy Boucher Pye

V razmislek

Kako lahko prosite Boga, naj vam odpre oči za njegovo resnico glede situacij, ki vas težijo? Kako vam je že v preteklosti odkril svojo resničnost?
Oče vsega usmiljenja, prosim, odpri mi oči, da bom videl tvojo ljubezen in milost, da bi jo lahko delil z drugimi.

Berilo

2 Kr 6,15–23

Ključna vrstica

Nato je Elizej molil in rekel: »Gospod, odpri mu vendar oči, da bo videl!« 2 Kr 6,17