Obujeni za ples

20. marec 2022
V videu, ki si ga je ogledalo veliko ljudi, elegantna starejša ženska sedi na invalidskem vozičku. Marta González Saldaña, nekoč slavna balerina, je zbolela za Alzheimerjevo boleznijo. A ko ji predvajajo Labodje jezero Čajkovskega, se zgodi nekaj čarobnega. Ko glasba narašča, se njene krhke roke počasi dvignejo; ko zadonijo prve trobente, začne plesati iz vozička. Čeprav njen um in telo propadata, je njen talent še vedno prisoten.
Ko sem premišljeval o tem videu, sem se spomnil Pavlovega učenja o vstajenju v 1 Kor 15. Naše telo je primerjal s semenom, ki je zakopano, preden vzklije v rastlino, in rekel, da čeprav naše telo propada zaradi starosti ali bolezni, je morda vir sramote ali uničeno zaradi slabosti, bo telo kristjanov obujeno v nepropadljivosti, polno slave in moči (v. 42–44). Tako kot je organska povezava med semenom in rastlino, bomo po vstajenju mi »mi«, naša osebnost in talenti bodo ostali nespremenjeni, a uspevali bomo kot nikoli poprej.
Ko je začela igrati nepozabna melodija Labodjega jezera, je bila Marta najprej videti potrta, morda je premišljevala, kaj je nekoč zmogla, zdaj pa ne zmore več. A potem se ji je približal moški in jo prijel za roko. Tako bo tudi za nas. Trobente bodo zadonele (v. 52), roka se bo iztegnila proti nam in obujeni bomo k plesu, kakršnega nismo plesali še nikoli.
— Sheridan Voysey

V razmislek

Česa se veselite, kar boste lahko delali po vstajenju? Kako vam lahko to da upanje za ljubljene, ki trpijo zaradi posledic starosti?
Slavim te, Jezus, da ne bo v prihodnosti nič izgubljeno, samo ponovno pridobljeno.

Berilo

1 Kor 15,35–44

Ključna vrstica

Seje se v propadljivosti, obuja pa v nepropadljivosti. 1 Kor 15,42