Območje smrti

21. februar 2023
Leta 2019 je plezalec videl svoj zadnji sončni zahod z vrha Mount Everesta. Preživel je nevaren vzpon, a visoka nadmorska višina je stisnila njegovo srce in umrl je na poti dol. Neki zdravstveni strokovnjak svari plezalce, naj ne mislijo, da je vrh konec njihove poti. Hitro morajo gor in potem dol ter se spominjati, da »so v območju smrti«.
David je preživel svoj nevarni vzpon na vrh. Ubijal je leve in medvede, pobil Goljata, se izmaknil Savlovemu kopju in zasledujoči vojski ter premagal Filistejce in Amonce, da je postal kralj gore.
A David je pozabil, da je v območju smrti. Na vrhu svojega uspeha, ko je »Gospod pomagal Davidu povsod, kamor koli je šel« (2 Sam 8,6), je zagrešil prešuštvo in umor. In kakšna je bila njegova začetna napaka? Obotavljal se je na vrhu gore. Ko je njegova vojska odšla v boj, je on »ostal v Jeruzalemu« (11,1). David se je nekoč sam javil, da se bo boril z Goljatom, zdaj pa se je sproščal na lovorikah zmage.
Težko je ostati prizemljen, če vsi, tudi Bog, pravi, da si poseben (7,11–16). Vendar moramo. Če smo dosegli uspeh, lahko primerno proslavljamo dosežek in sprejmemo čestitke, vendar moramo naprej. Smo v območju smrti. Pridite dol z gore. Ponižno služite drugim v dolini – prosite Boga, naj varuje vaše srce in vaše korake.
— Mike Wittmer

V razmislek

Ali plezate na goro ali ste blizu vrha? Kako bi se lahko izognili pastem, ki pridejo z uspehom?
Oče, nakloni mi uspeh, a me zaščiti pred preobiljem uspeha.

Berilo

2 Sam 11,1–6.12–15

Ključna vrstica

David pa je ostal v Jeruzalemu. 2 Sam 11,1