Obdobje »žvečenja«

16. januar 2023
Moja žena mi je pred kratkim podarila mladička labradorca, ki sva ga poimenovala Max. Nekega dne, ko je Max preživljal čas z menoj v delovni sobi, sem se koncentriral za mizo in za seboj slišal zvok trgajočega papirja. Obrnil sem se in zagledal psička s krivdo v očeh, pred seboj je imel odprto knjigo, iz njegovega gobčka pa je bingljala ena stran.
Naš veterinar nam pravi, da gre Max skozi »obdobje žvečenja«. Ko mladički izgubijo mlečne zobe in jim rastejo stalni, si mirijo dlesni tako, da žvečijo karkoli. Skrbno moramo paziti na Maxa, da ne bi žvečil česa, kar bi mu škodovalo, in da ga preusmerimo na bolj zdrave alternative.
Ob Maxovi potrebi po žvečenju – in moji nalogi, da ga pazim – sem pomislil, kaj mi »žvečimo« v našem umu in srcu. Ali skrbno premislimo, s čim hranimo svojo večno dušo, ko beremo, brskamo po spletu ali gledamo televizijo? Sveto pismo nas spodbuja: »Kot pravkar rojeni otroci zakoprnite po pristnem duhovnem mleku, da boste z njegovo pomočjo rastli v odrešenje, če ste res okusili, da je Gospod dober« (1 Pt 2,2–3). Vsak dan se moramo hraniti z Božjo besedo in resnico, če naj bi uspevali kot kristjani. Samo tako lahko dozorevamo v njem.
— James Banks

V razmislek

Katere »lakote« iščejo vašo pozornost danes? Kako bi lahko naredili korak bliže k večji lakoti po Božji besedi?
Ljubeči Gospod, pomagaj mi, da bom lačen tebe in tvoje besede in da se bom izogibal temu, kar mi škoduje. Napolni me s svojo dobroto.

Berilo

1 Pt 2,1–11

Ključna vrstica

Blagor lačnim in žejnim pravičnosti, kajti nasičeni bodo. Mt 5,6