Občutek zaprašenosti

24. april 2022
Ko je Warren med našim klicem k tedenskemu timu za služenje omenil, da se »počuti zaprašenega«, sem čutil, da je to njegov način sklicevanja na telesne težave, ki so povezane s staranjem in slabim zdravjem. Za Warrena in njegovo ženo, ki sta bila v poznih šestdesetih, je leto 2020 vključevalo obiskovanje zdravnikov, operacije in preureditev njunega doma za nego na domu. Bila sta onkraj najboljših let življenja in to sta tudi čutila.
Ni treba, da živimo dolgo, da začutimo svoje pomanjkljivosti, nepopolnosti in slabosti – telesne, intelektualne, čustvene in duhovne. Bog je v osebi svojega Sina Jezusa stopil na naš padli svet in skrbi za tiste, ki izkušajo lastnosti človeškega obstoja (Ps 103,13). Poleg tega je David napisal: »Zakaj on pozna našo sestavo, spominja se, da smo prah« (v. 14). Izraz prah nas popelje nazaj v 1 Mz: »Gospod Bog je iz zemeljskega prahu izoblikoval človeka, v njegove nosnice je dahnil življenjski dih in tako je človek postal živa duša« (2,7).
Ali se v teh dneh počutite zaprašeni? Dobrodošli v realnost življenja na zemlji. Vendar se spomnite, da ko se počutimo najbolj ranljivi, nismo sami. Naš usmiljeni Bog »ve« in »se spominja«. Svojo ljubezen do nas je pokazal tako, da je poslal svojega Sina, da nam zagotovi odpuščanje za ljudi na zemlji, kakršna sva tudi ti in jaz. Karkoli nam prinese življenje, zaupajmo Bogu.
— Arthur Jackson

V razmislek

V katerih situacijah se zavedate svojih človeških omejitev? Kako ste videli Božjo roko sredi vaših slabosti?
Oče, čeprav na različne načine čutim svoje omejitve – svojo zaprašenost –, mi pomagaj, da bom močan v veri in da ti bom zaupal.

Berilo

Ps 103,13–19

Ključna vrstica

… spominja se, da smo prah. Ps 103,14