Nov začetek

14. januar 2023
»Krščanska zavest se začne v bolečem spoznanju, da je to, kar smo predpostavljali kot resnico, dejansko laž,« je napisal Eugene Peterson v svojih močnih razmišljanjih o Psalmu 120. Psalm 120 je prvi »stopniški psalm« (Ps 120–134), ki so jih peli romarji na poti v Jeruzalem. Kot je Peterson to raziskoval v delu A Long Obedience in the Same Direction [Dolga poslušnost v isto smer], nam ti psalmi dajejo tudi sliko duhovnega potovanja proti Bogu.
To potovanje se lahko začne samo z globokim zavedanjem svoje potrebe po nečem drugačnem. Kot pravi Peterson: »Človek mora biti popolnoma zgrožen nad tem, kakšne so stvari, da najde motivacijo in se odpravi na krščansko pot … Človek se mora naveličati poti sveta, preden lahko pridobi tek za svet milosti.«
Zlahka postanemo potrti zaradi zlomljenosti in obupa, ki ga vidimo v svetu okrog nas – predirljive načine, kako naša kultura pogosto kaže neobčutljivo neupoštevanje za škodo, ki se dela drugim. Ps 120 iskreno potoži o tem: »Jaz sem za mir; ko začnem govoriti, so oni za vojno« (v. 7).
Vendar obstaja ozdravljenje in svoboda v spoznanju, da nas lahko naša bolečina tudi zbudi za nov začetek po naši edini pomoči, Odrešeniku, ki nas lahko vodi od uničevalnih laži do poti miru in celosti (121,2). Ko vstopamo v to novo leto, iščimo njega in njegove poti.
— Monica La Rose

V razmislek

Kako ste se navadili na uničevalne poti? Kako vas evangelij vabi k potem miru?
Ljubeči Bog, pomagaj mi, da bom hrepenela po tvojih poteh miru in delala zanje z močjo tvojega Duha.

Berilo

Ps 120,1–121,2

Ključna vrstica

Gospod, reši mojo dušo pred lažnivimi ustnicami, pred jezikom prevare. Ps 120,2