Nošeni z ljubeznijo

13. april 2022
Moj štiriletni vnuk je sedel v mojem naročju in me trepljal po plešasti glavi ter jo intenzivno preučeval. »Dedi,« je vprašal, »kaj se je zgodilo s tvojimi lasmi?« »Oh,« sem se zasmejal, »z leti sem jih izgubil.« Zamislil se je. »Škoda,« je odgovoril, »moral ti bom dati nekaj svojih.«
Nasmehnil sem se njegovemu sočutju in ga privil k sebi v objem. Ko sem kasneje premišljeval o njegovi ljubezni do mene v tistem sladkem trenutku, sem pomislil tudi na Božjo nesebično, velikodušno ljubezen.
G. K. Chesterton je napisal: »Grešili smo in se postarali, naš Oče pa je mlajši od nas.« S tem je mislil, da je on »Staroletni« (Dan 7,9) in da ga propadanje zaradi greha ni omadeževalo – Bog je večen in nas močno ljubi z ljubeznijo, ki nikoli ne omahuje niti zbledi. Je popolnoma pripravljen in zmožen izpolniti svojo obljubo, ki jo je dal svojemu ljudstvu v Iz 46: »… do vaše starosti ostanem isti, do vaših sivih las vas bom tovoril. Jaz sem naredil, jaz bom nosil« (v. 4).
Pet vrstic kasneje razlaga: »… jaz sem Bog in drugega ni« (v. 9). Veliki »Jaz sem« (2 Mz 3,14) nas tako globoko ljubi, da je umrl na križu in nosil polno težo našega greha, zato da bi se lahko obrnili nanj in bili osvobojeni našega bremena in bi ga lahko za vedno hvaležno častili!
— James Banks

V razmislek

Na kakšne načine vas Bog nosi skozi vsak dan? Kako lahko črpate novo moč iz njega v tem trenutku?
Čudoviti Odrešenik, tako hvaležen sem, da se tvoja ljubezen do mene nikoli ne postara! Pomagaj mi, da se bo moja ljubezen do tebe vse bolj poglabljala.

Berilo

Iz 46,1–10

Ključna vrstica

Jaz sem naredil, jaz bom nosil. Iz 46,4